Hlavní obsah

Karlovarské minerální vody koupily PepsiCo, mají souhlas ÚOHS

• Aktualizováno
Právo, ČTK, plk

Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil koncernu Karlovarské minerální vody (KMV) nákup firmy PepsiCo. Již dříve tak učinily úřady na Slovensku a v Maďarsku. Ve čtvrtek to oznámili zástupci KMV, cenu nákupu firma nesdělila. Obchod byl oznámen letos v lednu. Podle firmy se tak KMV stala největším distributorem nealkoholických nápojů ve střední Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Pavla Nováka, který KMV mediálně zastupuje, je obchod po právní i finanční stránce vypořádaný, nyní se začne s provozním spojováním. ÚOHS se nákupem zabýval od dubna. PepsiCo CZ s. r. o. byla dosud součástí mezinárodní společnosti PepsiCo Inc.

Skupina KMV, kterou vlastní italská rodina Pasquale, je největším výrobcem minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě. V Česku vyrábí vedle minerální vody Mattoni pramenitou vodu Aquila a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka. Své produkty vyváží do 20 zemí. KMV mají 11 závodů, z toho sedm v ČR. Pracuje pro ně 2400 zaměstnanců a mají obrat kolem 12,5 miliardy korun.

„Akvizice bude dokončena v následujících měsících,“ uvedl generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alessandro Pasquale

Převzetím poboček PepsiCo získaly KMV tři firmy, které mají dohromady zhruba 900 zaměstnanců a dva výrobní závody.

Celková výše tržeb společnosti PepsiCo v Česku, na Slovensku a v Maďarsku je zhruba 4,2 miliardy korun. ÚOHS posuzoval výrobu a prodeje nealkoholických nápojů a slaných pochutin, PepsiCo vyrábí například chipsy pod značkou Lay´s. Česká PepsiCo se loni po dvou letech ve ztrátě dostala do zisku 654 000 korun. Tržby vzrostly meziročně o zhruba 355 milionů na 2,75 miliardy Kč.

KMV jsou hlavním hráčem na trhu přírodních a ochucených vod, nyní jsou třetí i na trhu sycených nealkoholických nápojů, po spojení mají značky Pepsi, Schweppes, Mirinda či 7Up. Posilují také v kategorii džusů se značkami Granini a Toma.

Skupina KMV vlastní i značky minerálních vod v Rakousku, Maďarsku a na Ukrajině. Ve všech zemích, kde KMV podniká, zaměstnává zhruba 1500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám