Hlavní obsah

Nováková: Vláda možná odloží rozhodnutí o stavbě nových jaderných bloků

Novinky, tov

Česká vláda by mohla odložit rozhodnutí, zda nutit polostátní energetickou firmu ČEZ do výstavby nových jaderných bloků. Chce se vyhnout žalobám od menšinových akcionářů, řekla agentuře Bloomberg ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Foto: Jan Sucharda/ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Rozhodnutí o výstavbě jádra nemůže být činěno pod tlakem ze strany dodavatelů nebo dalších entit,“ cituje Bloomberg Novákovou s tím, ministerstvo také „analyzuje možné soudní spory“.

Výstavba nových jaderných bloků by podle odhadů vyšla na stovky miliard korun. V současné době lze velmi těžko odhadnout, kdy a zda vůbec by se investice zaplatila. Stát vlastní v ČEZ podíl 70 procent, menšinoví akcionáři by investici zřejmě nepodpořili, protože její návratnost je v lepším případě desítky let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Podle Novákové stát vyhodnocuje různé varianty financování výstavby nových bloků, jednou z možností je ale prodloužení životnosti jaderné elektrárny v Dukovanech. První blok Dukovan běží od roku 1985. Původní životnost byla plánovaná na 30 let, mluví se o možnosti prodloužení až na 60 let.

Ministryně dříve tvrdila, že o financování vláda rozhodne do konce letošního roku.

Ačkoli řada expertů tvrdí, že pro výstavbu nových bloků je nejvyšší čas, stát s rozhodnutím váhá. Už před čtyřmi lety ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína, protože se nedočkal státních záruk. Temelín je v provozu 18 let.

O stavbu nových jaderných bloků v ČR projevily zájem firmy například z Ruska, USA, Číny nebo Jižní Koreje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám