Hlavní obsah

Musk má problémy s FBI. Tesla prý investory tahala za nos

Novinky, bož

Výrobce elektromobilů Tesla čelí dalším problémům s americkými úřady. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) firmu podezírá z klamání investorů. Tentokrát nejde o tweety kontroverzního šéfa Elona Muska, nýbrž o nerealistický plán vyrobit ve čtvrtém čtvrtletí 2017 každý týden 5000 vozů Model 3. Napsal o tom list Wall Street Journal.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo autosalónu Tesla v Kalifornii

Článek

Automobilka nakonec za celý rok vyrobila jen 2700 kusů tohoto vozu, z toho 793 poslední týden v roce.

FBI má podezření, že Tesla mohla vědět o nereálnosti prognózy. Proto momentálně vyšetřovatelé srovnávají skutečné výrobní kapacity automobilky v loňském roce s jejími veřejnými prohlášeními.

Foto: Charles Sykes, ČTK/AP

Šéf Tesly Elon Musk

Problémy s tweety a ziskové čtvrtletí

Tesla ve třetím čtvrtletí vydělala 311,5 miliónu dolarů (7,1 miliardy korun). Tržby jí meziročně stouply dvojnásobně na 6,8 miliardy dolarů (154 miliard korun).

Šéf firmy Elon Musk v poslední době čelil tlaku kvůli svým kontroverzním výrokům. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) na něj podala žalobu kvůli příspěvkům na sociální síti Twitter ohledně možného stažení akcií podniku z burzy.

SEC obvinila Muska z podvodu a chtěla, aby nemohl zastávat vysokou funkci v čele Tesly, ale ani v čele žádné jiné veřejně obchodované firmy. Musk se s komisí následně s komisí dohodl na urovnání, načež ji na Twitteru pohanil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Akcionáři řeší vyhoření vizionáře Muska

Šéf společnosti Tesla a zakladatel projektu SpaceX Elon Musk zřejmě trpí vyhořením. Ukazuje na to rozhovor pro New York Times. Musk uvedl, že nedokáže usnout...

Výběr článků

Načítám