Hlavní obsah

Italské banky se potácejí nad propastí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie válčí s Evropskou komisí kvůli státnímu rozpočtu. Vysokou cenu by mohly zaplatit italské banky, které drží vládní dluhopisy za bilióny eur a už léta bojují se zátěží špatných úvěrů, napsal server CNN.

Foto: Max Rossi, Reuters

Historické sídlo banky Monte dei Paschi v italské Sieně.

Článek

Evropská komise tento týden poprvé v historii přikročila k razantnímu kroku. Itálii vrátila k přepracování rozpočet, který porušuje pravidla EU ohledně zadlužení zemí. Řím ale na rozpočtu na příští rok s deficitem 2,4 procenta HDP trvá, i když mu hrozí od Bruselu pokuta. O té se bude rozhodovat nejdříve za několik týdnů, spíše měsíců.

Napětí se ale hned odrazilo na trzích. Rostou výnosy italských dluhopisů, což prodražuje financování dluhu země. Ten překročil již 130 procent ročního HDP. Hlavní index italské burzy klesl, euro oslabilo vůči dolaru.

Banky znovu pod tlakem

Italské banky drží vysoký podíl vládního dluhu, který dosahuje 2,3 biliónu eur (59 biliónů korun). Bitva o rozpočet může jejich situaci zhoršit. S růstem výnosů z dluhopisů totiž vždy zároveň padají ceny dluhopisů, což zhoršuje finanční pozici bank.

„Italské banky jsou přímo exponované... prostřednictvím jejich držení italských vládních dluhopisů,“ varovala minulý týden ratingová agentura Fitch.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nejzadluženější země EU

Tamní banky se přitom v posledních letech potýkaly s vysokými náklady, nízkou ziskovostí a špatnými úvěry za zhruba 200 miliard eur (5,2 biliónu korun).

„Ze situace, která se pomalu zlepšovala, se může dostat do stavu, kdy se banky znovu octnout pod tlakem,“ uvedl analytik Eurasia Group Federico Santi.

Akcie banky Monte dei Paschi di Siena od ledna klesly o 62 procent. Nejstarší banku světa přitom již dříve musel zachraňovat stát. Akcie další velké banky Intesa Sanpaolo klesly za stejné období o 29 procent a UniCredit o 28 procent, píše CNN.

Řada ekonomů včetně zástupců Evropské centrální banky varuje, že problém by se mohl přelít i na další evropské banky. Itálie patří mezi čtyři největší ekonomiky EU, vedle Německa, Francie a Velké Británie. Dluh země je v poměru k ročnímu HDP druhý největší v EU po Řecku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám