Hlavní obsah

Schillerová je proti návrhu Maláčové na růst životního minima

Představitelé ANO a ČSSD se v pondělí neshodli v otázce zvýšení životního a existenčního minima, které navrhuje od ledna ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) po schůzce řekla, že proti se staví ministerstvo financí. Jeho šéfka Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že návrh v důsledku zvedá podporu v nezaměstnanosti, což Česko nyní nepotřebuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Článek

MPSV chce ještě letos předložit návrh nařízení a prosazovat, aby se životní minimum zvýšilo od ledna příštího roku. Minimum se zvedlo naposledy v lednu 2012. Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro děti a další dospělé v rodině je nižší. Částka se využívá při stanovení dávek.

Maláčová dříve řekla, že minimum by se mohlo zvýšit na 3800 korun. Existenční minimum by se pak upravilo z 2200 na 2450 korun. Představuje to růst asi o 11,4 procenta.

Maláčová v pondělí řekla, že lidé, kteří pracovat nemohou, si od státu podporu za několik let, kdy se částky nezvyšovaly, zaslouží. „Protože za ty částky si mohou dovolit čím dál tím méně,“ konstatovala. Na lidi, kteří pracovat mohou, mají podle ní mířit jiná opatření, na kterých se pracuje. „Nerada bych šířila věci, které nemáme dotáhnuté, bude to věc koaličních jednání,“ řekla.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Schillerová zdůraznila právě to, že zvýšení hodnot by znamenalo růst částky rozhodné pro výpočet dávek v hmotné nouzi, a tím podporu v nezaměstnanosti, což ČR nepotřebuje.

„Máme nejnižší nezaměstnanost v EU, máme 300 tisíc volných pracovních míst. Pokud někdo pracovat nemůže, tak tu existuje celá řada jiných sociálních dávek, jak pomoci,“ uvedla.

Výdaje na dávky v posledních letech klesají, a to díky vysoké zaměstnanosti, růstu výdělků i zpřísnění pravidel vyplácení. I když se některým lidem zvýšila mzda či plat jen málo, stanovenou hranici životního minima a příjmu pro výpočet dávky překročili a peníze od státu už nedostávají.

Loňský rozpočet počítal na pomoc v hmotné nouzi se sumou 8,7 miliardy korun, nakonec se vyplatilo 7,4 miliardy. Letos má ministerstvo práce 8,1 miliardy. Za prvních osm měsíců se vyčerpalo 46 procent sumy, tedy 3,7 miliardy. Za celý rok by se tak výdaje mohly dostat pod šest miliard. V příštím roce by do hmotné nouze mělo podle návrhu rozpočtu putovat 6,6 miliardy.

Kritika odborů 

Vláda Andreje Babiše (ANO) v programovém prohlášení se zvýšením minima nepočítá. Kritizovaly ji za to odbory. Podle nich by bylo po letech vhodné částku upravit. Minimum nezvedla v minulém volebním období ani vláda ČSSD, ANO a lidovců. Zdůvodňovala to tím, že chce motivovat lidi k práci a raději zvyšovat minimální mzdu.

Podle Maláčové v pondělí koalice jednala také o důchodové reformě, kde se utvrdila v tom, že bude pracovat na snížení v rozdílech důchodů mužů a žen a upraví dřívější odchody do penze u fyzicky náročných profesí. Posunu se podle ní dočkalo i téma boje s chudobou.

„Klíčová opatření jsou tři - jasné hygienické standardy pro bydlení, živnostenské oprávnění pro pronajímatele bytů za účelem pobírání sociálních dávek a cenové mapy,“ řekla.

Výběr článků

Načítám