Hlavní obsah

Personální zemětřesení v Lesích ČR. Vojáček vymění čtyři ředitele

Nový generální ředitel Lesů ČR (LČR) Josef Vojáček, který se ujal funkce více než před měsícem, mění vedení státního podniku. Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová informovala, že Vojáček v úterý vypsal výběrové řízení na čtyři odborné ředitele, a to na ředitele lesního a vodního hospodářství a dále ředitele ekonomického, správního a obchodního. Stávající manažeři povedou své úseky do konce října.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Státní podnik Lesy ČR vlastní skoro polovinu českých lesů. Vojáček avizoval možné organizační a personální změny před více než měsícem při svém nástupu do funkce.

„Seznámil jsem se s aktuálním stavem a děním v podniku a rozhodl se obměnit vrcholový management. Ve všech oblastech je třeba větší dynamiky, kterou současná krizová situace v lesích vyžaduje," uvedl Vojáček. Do výběrového řízení se lze přihlásit do 24. října.

Nový ředitel LČR označil za hlavní aktuální výzvu boj s důsledky klimatických změn, z nichž zásadní je řešení šíření kůrovce a jím způsobené škody a také chřadnutí lesů. Toho chce dosáhnout přeměnou stávajících porostů v druhově a věkově pestré lesy.

Podnik odvádí státu miliardy

Vojáček byl jmenován do funkce začátkem září, předtím působil v pozici ředitele Vojenských lesů a statků. Před ním vedl LČR Tomáš Pospíšil, který byl pověřený od května poté, co tehdejší ministr Jiří Milek odvolal z vedení firmy Daniela Szóráda.

Lesy ČR ze státních a polostátních firem odvádějí nejvíce peněz po ČEZ. Loni to byly 3,05 miliardy korun, zatím nejnižší odvod od roku 2013, kdy Lesy ČR začaly peníze do státního rozpočtu posílat. Například v roce 2015 odvedly přes osm miliard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám