Hlavní obsah

Americká nezaměstnanost je nejnižší za 49 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v USA v září klesla na 3,7 procenta a je nejníže za posledních 49 let. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo práce. Firmy dál vytvářejí pracovní místa, jejich tvorba ale výrazně zpomalila, což analytici přičítají dopadu hurikánu Florence hlavně na pohostinství a maloobchod. V srpnu byla míra nezaměstnanosti na 3,9 procenta.

Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Najímáme, stojí v angličtině a španělštině na ceduli v Massachusetts

Článek

Nových volných míst přibylo ve stavebnictví, zdravotnictví a ve službách. Americká ekonomika v minulém měsíci vytvořila v sektorech mimo zemědělství zhruba 134 tisíc pracovních míst, což je nicméně nejméně v roce. Hůře si totiž vedl maloobchod, pohostinství a zábavní sektor.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že v září vznikne zhruba 185 tisíc nových míst a míra nezaměstnanosti klesne o desetinu procentního bodu na 3,8 procenta.

Výjimečná éra

Průměrná hodinová mzda se meziročně zvýšila o 2,8 procenta po růstu o 2,9 v předchozím měsíci, který byl nejprudší za více než devět let. Míra růstu stačí na to, aby Fed udržel inflaci blízko svého dvouprocentního cíle.

Podle ministerstva práce je možné, že na zaměstnanosti v některých sektorech se projevily dopady hurikánu, vyčíslit jeho čistý vliv je ale nemožné. Statistický průzkum ukázal, že kvůli počasí zůstalo v září doma 299 tisíc lidí a téměř 1,5 miliónu pracovalo na částečný úvazek. Na druhé straně na zaměstnanost zatím zřejmě negativně nepůsobí eskalující obchodní válka mezi USA a Čínou.

Šéf Fedu Jerome Powell v úterý prohlásil, že vyhlídky ekonomiky jsou výrazně pozitivní. Věří přitom, že Spojené státy jsou v "historicky vzácné" éře velmi nízké nezaměstnanosti a umírněné inflace. Fed minulý týden zvýšil úrokové sazby, letos už potřetí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám