Hlavní obsah

Nenapravitelný Musk. Pár dní po dohodě se vysmívá úřadům

Novinky, tov

Šéf Tesly Elon Musk zveřejnil ve čtvrtek urážlivý tweet na adresu americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), se kterou se o víkendu dohodl na urovnání obvinění z manipulace kurzem akcií Tesly. Informoval o tom server Financial Times.

Foto: Charles Sykes, ČTK/AP

Šéf Tesly Elon Musk

Článek

„Komise pro obohacení krátkodobých spekulantů dělá úžasnou práci,“ napsal ironicky Musk na Twitteru. Zkratku úřadu SEC (Securities and Exchange Commission) přitom posměšně vyložil jako Shortseller Enrichment Commission.

Musk se o víkendu dohodl se SEC na urovnání kvůli jeho tweetu z počátku srpna, ve kterém informoval o možném stažení podniku z burzy. Tvrdil, že má i zajištěné financování, na což reagovaly akcie vzestupem. Informace o zajištěném financování ale nedoložil a vedení Tesly pak rozhodlo, že firma na burze zůstane. Komise poté prohlášení označila za „nepravdivé a zavádějící”.

Tesla i Musk podle urovnání každý zaplatí 20 miliónů USD (443,5 miliónu korun) a Musk musí odstoupit z funkce předsedy správní rady, zůstane však generálním ředitelem. [celá zpráva]

Spekulanti po Muskově tweetu prodělali

Na dočasném růstu cen akcií po jeho srpnovém tweetu prodělali právě investoři, kteří krátkodobě spekulovali na pokles, a na to nyní Musk zjevně naráží. Někteří z těchto investorů také podali na Muska žaloby. Proti spekulantům sázejícím na pokles akcií Tesly se Musk ostře vyjadřoval už dříve. Tvrdil, že to jsou „pitomci, kteří chtějí firmu zabít“.

Podle FT bylo součástí dohody také ujištění, že Tesla bude více dohlížet na to, co Musk publikuje na svém twitterovém účtu. Akcie Tesly ve čtvrtek v rámci omezeného obchodování po uzavření burzy oslabily o 2,7 procenta.

Musk kontroverzními výroky nešetří, za pedofila nedávno označil britského potápěče, který si troufl kritizovat miniponorku Tesly nabízenou pro záchranu chlapců uvízlých v zatopené jeskyni v Thajsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Saúdský fond investuje do konkurenta Tesly

Státní investiční fond Saúdské Arábie investuje miliardu dolarů (21,8 miliardy korun) do potenciálního konkurenta výrobce elektromobilů Tesla, americké firmy...

Výběr článků

Načítám