Hlavní obsah

Odbory doufají, že se dozví jméno vlastníka ostravské huti už příští týden

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští týden by mělo být jasno, kdo se stane novým majitelem huti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Věří v to alespoň odboráři. Po jednání s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) to řekl předseda odborů na ocelárně AMO a člen dozorčí rady Roman Bečica.

Foto: archiv ArcelorMittal Ostrava

Výroba v ArcelorMittal Ostrava

Článek

„V pondělí a úterý probíhá na centrále v Lucembursku Evropská rada zaměstnanců, a předpokládám, že právě tam v úterý bychom se mohli dozvědět nového potenciálního vlastníka naší společnosti,“ nastínil s tím, že zaměstnanci se o prodeji huti hodně baví. „Každého zajímá budoucnost, jaká bude zaměstnanost, a jak bude tento region do budoucna vypadat.“

Ostravskou huť musí prodat skupina ArcelorMittal (AM) kvůli koupi obří italské hutě Ilva. Aby tak mohla učinit, musí nejprve prodat část svých aktivit v Evropě. Konkrétně jde o závody v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku, Belgii a také ostravskou huť. Tento takzvaný kompenzační balíček odsouhlasila Evropská komise (EK).

Hlavní podmínky jsou, že AMO musí fungovat, musí jet naplno, musí být provozuschopná a konkurenceschopná
Ashok Patil, generální ředitel AMO

I když jména potenciálních zájemců nikdo nepotvrdil, předpokládá se, že posledními dvěma uchazeči o huť jsou společnosti British Steel a Liberty Steel. Podle Bečici je jedno, kdo z nich nakonec AMO koupí. „Zaměstnanci budou preferovat toho, kdo nám předloží nějakou jasnou vizi, jasnou studii, jasný plán investic tak, ať huť funguje i do budoucna, i pro další generace,“ sdělil.

Předseda představenstva a generální ředitel AMO Ashok Patil poukázal, že zájemců je podle oficiální informace několik a že preferovaný kandidát by měl být vybrán během října. O přesnějším termínu prý nemá informaci. „Hlavní podmínky jsou, že AMO musí fungovat, musí jet naplno, musí být provozuschopná a konkurenceschopná. A to dlouhodobě, v řádech let,“ poznamenal s tím, že na splnění těchto podmínek bude dohlížet EK.

Ta, jak řekla ministryně Nováková, respektuje požadavky české vlády, které souvisí s dodržením evropské legislativy, dodržením kontinuity výroby a zaměstnanosti v regionu. „A pro nás je významné, aby ty závazky byly také v oblasti investic do nových technologií ve výrobě, do ekologických oblastí a podobně,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám