Hlavní obsah

Odbory doufají, že se dozví jméno vlastníka ostravské huti už příští týden

Právo, Pavel Karban

Už příští týden by mělo být jasno, kdo se stane novým majitelem huti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Věří v to alespoň odboráři. Po jednání s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) to řekl předseda odborů na ocelárně AMO a člen dozorčí rady Roman Bečica.

Foto: archiv ArcelorMittal Ostrava

Výroba v ArcelorMittal Ostrava

Článek

„V pondělí a úterý probíhá na centrále v Lucembursku Evropská rada zaměstnanců, a předpokládám, že právě tam v úterý bychom se mohli dozvědět nového potenciálního vlastníka naší společnosti,“ nastínil s tím, že zaměstnanci se o prodeji huti hodně baví. „Každého zajímá budoucnost, jaká bude zaměstnanost, a jak bude tento region do budoucna vypadat.“

Ostravskou huť musí prodat skupina ArcelorMittal (AM) kvůli koupi obří italské hutě Ilva. Aby tak mohla učinit, musí nejprve prodat část svých aktivit v Evropě. Konkrétně jde o závody v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku, Belgii a také ostravskou huť. Tento takzvaný kompenzační balíček odsouhlasila Evropská komise (EK).

Hlavní podmínky jsou, že AMO musí fungovat, musí jet naplno, musí být provozuschopná a konkurenceschopná
Ashok Patil, generální ředitel AMO

I když jména potenciálních zájemců nikdo nepotvrdil, předpokládá se, že posledními dvěma uchazeči o huť jsou společnosti British Steel a Liberty Steel. Podle Bečici je jedno, kdo z nich nakonec AMO koupí. „Zaměstnanci budou preferovat toho, kdo nám předloží nějakou jasnou vizi, jasnou studii, jasný plán investic tak, ať huť funguje i do budoucna, i pro další generace,“ sdělil.

Předseda představenstva a generální ředitel AMO Ashok Patil poukázal, že zájemců je podle oficiální informace několik a že preferovaný kandidát by měl být vybrán během října. O přesnějším termínu prý nemá informaci. „Hlavní podmínky jsou, že AMO musí fungovat, musí jet naplno, musí být provozuschopná a konkurenceschopná. A to dlouhodobě, v řádech let,“ poznamenal s tím, že na splnění těchto podmínek bude dohlížet EK.

Ta, jak řekla ministryně Nováková, respektuje požadavky české vlády, které souvisí s dodržením evropské legislativy, dodržením kontinuity výroby a zaměstnanosti v regionu. „A pro nás je významné, aby ty závazky byly také v oblasti investic do nových technologií ve výrobě, do ekologických oblastí a podobně,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám