Hlavní obsah

Benzín a nafta podražily, takové ceny nebyly čtyři roky

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne vzrostly. Nejprodávanější benzín Natural 95 zdražil o šest haléřů na 33,61 koruny za litr, nafta o 16 haléřů na 32,87 koruny za litr. Pohonné hmoty jsou tak nejdražší od prosince 2014. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 3. říjnu

Článek

Nejvíce zaplatí řidiči u čerpacích stanic v Praze. Benzín tam stojí v průměru 34,50 koruny za litr. Přes 34 korun za litr se jeho cena dostala ještě na Vysočině. Nafta se v hlavním městě prodává průměrně za 33,87 koruny za litr.

Nejméně stojí litr benzínu v Jihočeském kraji, a to průměrně 33,12 koruny za litr. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde řidiči zaplatí v průměru 32,30 koruny za litr.

„S obvyklým zpožděním dvou až tří týdnů se v těchto dnech v ČR začíná projevovat citelný růst cen ropy na světových trzích. Ropa typu Brent zdražila v uplynulém měsíci o více než deset dolarů na barel,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Je přitom pravděpodobné, že ropa bude zdražovat dále, a to minimálně do začátku listopadu. Dne 4. listopadu totiž vstupují v platnost sankce USA namířené proti íránskému ropnému průmyslu. Právě zejména obavy z výpadku dodávek ropy na světové trhy nyní ženou její ceny vzhůru. Začátkem listopadu, po zavedení sankcí, by mělo být zřejmější, jaký bude jejich skutečný dopad,” dodal.

Pohonné hmoty v Česku podle něj budou i dál zdražovat, a to i kvůli oslabování koruny vůči americkému dolaru, za který se pohonné hmoty obchodují na evropských komoditních burzách.

Reklama

Související články

Ropa má stát sto dolarů, zdraží benzín?

Cena ropy by se znovu mohla vrátit na 100 dolarů za barel. Takový je podle agentur Bloomberg a Reuters odhad velkých obchodníků. To může mít dopady i na ceny...

Výběr článků

Načítám