Hlavní obsah

USA a Čína budou před vyhlášením dalších cel jednat

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy americké před vyhlášením nových cel na dovoz čínského zboží pozvaly zástupce Pekingu na další kola jednání o obchodních vztazích. Čína pozvání vítá, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. V posledních dnech se čeká, kdy USA uvalí další cla na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů (4,4 biliónu korun).

Foto: David Lawder, Reuters

Členové čínské obchodní delegace v čele s náměstkem ministra obchodu Wang Šou-wenem před jednáním se zástupci USA ve Washingtonu, D.C.

Článek

Vláda prezidenta Donalda Trumpa oznámila obnovení jednání již ve středu, což povzbudilo asijské akcie včetně těch čínských a také čínskou měnu jüan. Mluvčí čínského ministra zahraničí Keng Šuang potvrdil, že Peking pozvánku obdržel a dodal, že ji uvítal.

„Čína vždy byla toho názoru, že eskalace obchodního konfliktu není v zájmu nikoho. Ve skutečnosti obě strany zůstaly od srpnových předběžných rozhovorů ve Washingtonu různým způsobem v kontaktu a pokračovaly v diskusích o zájmech obou stran,“ uvedl mluvčí.

Na rozdíl od washingtonských rozhovorů by nové kolo jednání mělo proběhnout na nejvyšší úrovni. Pravděpodobně se ho budou účastnit ministři obchodu obou zemí a další přední představitelé obou vlád. [celá zpráva]

Trump má připravena další cla

Minulý čtvrtek skončilo v USA období, kdy bylo možné připomínkovat Trumpův plán na nová protičínská cla. Následně Trump v pátek uvedl, že cla jsou již připravena a mohla by být uvalena „velmi brzy“. Šlo by o další eskalaci obchodní války. [celá zpráva]

Na konci srpna Washington uplatňovat nová cla ve výši 25 procent na dovoz dalšího zboží z Číny v objemu 16 miliard dolarů (zhruba 356 miliard korun). Peking uvalil ve stejný okamžik cla ve srovnatelném rozsahu na americké zboží.

Obchodní válku mezi oběma zeměmi Spojené státy zahájily uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Reklama

Související články

Trumpova cla na auta by bolela i Česko

Americký prezident Donald Trump hrozí uvalením 25procentního cla na dovoz aut z EU. Podle ekonomů by opatření mohlo ohrozit necelého půl procenta českého HDP,...

Výběr článků

Načítám