Hlavní obsah

Jednání mezi USA a Čínou jen prošuměla, obchodní spory trvají

Novinky, ČTK, bož

Zástupci Číny a USA ukončili v noci na pátek dvoudenní kolo jednání o vzájemném obchodu bez výraznějšího posunu. Obchodní spor mezi dvěma největšími ekonomikami světa znervóznil finanční trhy a narušil globální obchod, uvedla agentura AP. Jednání ve Washingtonu vedli pouze nižší vládní představitelé a výraznější průlom se na nich neočekával.

Foto: David Lawder, Reuters

Členové čínské obchodní delegace v čele s náměstkem ministra obchodu Wang Šou-wenem před jednáním se zástupci USA ve Washingtonu, D.C.

Článek

Delegace si vyměnily názory na to, jak dosáhnout spravedlnosti, vyrovnanosti a reciprocity v ekonomických vztazích, řekla mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová. Nic bližšího k jednání nesdělila.

Čínské ministerstvo obchodu v krátkém prohlášení uvedlo, že obě strany měly konstruktivní a otevřenou výměnu názorů o obchodních otázkách a zůstanou nadále v kontaktu.

Čínskou delegaci vedl náměstek ministra obchodu Wang Šou-wen, v čele Američanů stál náměstek ministra financí pro mezinárodní záležitosti David Malpass.

Jednání nižších šarží

Nové kolo rozhovorů bylo první od začátku června, kdy se v Pekingu setkali americký ministr obchodu Wilbur Ross a čínský vicepremiér Liou Che. Konalo se ve chvíli, kdy vstoupila v platnost nejnovější cla.

Podle agentury Reuters analytici považovali za pozitivní už fakt, že došlo k dalšímu jednání. Na druhé straně podle nich nebylo možné očekávat, že by přinesla přílišný pokrok, či dokonce průlom. Důvodem je i to, že rozhovory vedli nižší vládní představitelé, nikoliv samotní šéfové rezortů.

„Naznačuje to, že obě strany jsou si nadále vzdálené a dosažení dohody je v případě této návštěvy vysoce nepravděpodobné,“ uvedl Jonas Short, šéf pekingské pobočky investiční banky Everbright Sun Hung Kai.

Obchodní válka pokračuje

Ve čtvrtek začal Washington uplatňovat nová cla ve výši 25 procent na dovoz dalšího zboží z Číny v objemu 16 miliard dolarů (zhruba 356 miliard korun). Peking uvalil ve stejný okamžik cla ve srovnatelném rozsahu na americké zboží.

Obchodní válku mezi oběma zeměmi Spojené státy zahájily uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám