Hlavní obsah

ČNB by mohla letos ještě dvakrát zvýšit úrokové sazby, uvedl Rusnok

Česká národní banka (ČNB) by do konce letošního roku mohla ještě dvakrát zvýšit své úrokové sazby. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Bankovní rada ČNB začátkem srpna zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Podle Rusnoka by se další zvýšení úroků mohlo uskutečnit již tento měsíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Nejbližší zasedání bankovní rady ČNB bude 26. září. Podle investorů existuje více než 70procentní pravděpodobnost, že rada na tomto zasedání úroky zvýší. Tento názor podle Reuters potvrzují i nejnovější údaje o hospodářském růstu, inflaci a vývoji mezd.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v srpnu zrychlil na 2,5 procenta z červencových 2,3 procenta. Inflace se tak nacházela výrazně nad dvouprocentním cílem ČNB, což bance poskytuje větší prostor ke zvyšování úrokových sazeb. [celá zpráva]

ČNB navíc v srpnu zveřejnila nové prognózy, ve kterých předpovídá slabší kurz koruny než v předchozích odhadech. To podle agentury Reuters signalizovalo výraznější zvyšování úrokových sazeb v letošním roce s cílem kompenzovat slabší korunu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Reklama

Související články

Rusnok: Buďme na korunu hrdí

Važme si české koruny, v časové řadě je pevnou stabilní měnou, řekl guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo....

Výběr článků

Načítám