Hlavní obsah

EU je tak špatná jako Čína, jen je menší, zopakoval Trump a odmítl rušení cel na auta

Washington

Evropská unie je tak špatná jako Čína, jen je menší, prohlásil americký prezident Donald Trump na adresu obchodních praktik Evropské unie. Současně odmítl návrh EU na vzájemné zrušení dovozních cel na automobily, napsal v pátek list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Návrh není dost dobrý,“ řekl Trump agentuře Bloomberg. Jen o pár hodin dříve eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová uvedla, že Evropská unie je připravena zrušit cla na dovoz automobilů z USA, pokud Spojené státy učiní totéž.

„Nakupují svá auta, ne naše auta. Takové je jejich spotřební chování,“ řekl Trump na adresu spotřebitelů v Evropské unii. „Evropská unie je tak špatná jako Čína, jen  menší,“ řekl dále šéf Bílého domu. Podobná slova pronesl i na začátku prázdnin. [celá zpráva]

Obchodní válku se pokoušel v červenci zažehnat předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, když s Trumpem v Londýně dohodl, že se obě strany pokusí dojít k nulovým clům a zrušit další omezení ve vzájemném obchodu s průmyslovým zbožím kromě automobilového sektoru.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (vlevo) a americký prezident Donald Trump

Spojené státy nyní uplatňují dovozní clo 25 procent na lehké nákladní vozy a pickupy a 2,5 procenta na menší auta. EU má na dovoz aut z USA jednotné clo deset procent.

Americké ministerstvo obchodu začalo v květnu na pokyn prezidenta Trumpa vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost USA, což by mohlo vést ke zvýšení dovozních cel. Evropská unie již dříve varovala Spojené státy, že by na takovýto krok odpověděla vlastními opatřeními. Juncker v pátek uvedl, že pokud USA cla na auta zvýší, přikročí ke zvýšení cel také EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám