Hlavní obsah

Vzpomínáte na fax? V Německu ho používají čím dál víc

Novinky, bož

Fax v Německu v příštím roce oslaví 40 let. Technologie, jež je v Česku považována za archaickou, je v německých firmách stále populární. V loňském roce využívání faxu dokonce vzrostlo meziročně o deset procent. Napsala o tom německá ekonomická média Handelsblatt a Wirtschaftswoche.

Foto: Profimedia.cz

V loňském roce využívání faxu v Německu meziročně vzrostlo o deset procent.

Článek

Zisk společnosti Retarus, jejíž servery posílání faxů v Německu zprostředkovávají, za poslední desetiletí stoupl o 10 procent na 30 miliónů eur (772,5 miliónu korun). „Pro většinu firem je fax stále nepostradatelný,“ uvedl šéf Retaru Martin Hager. Jen za poslední rok se v Německu prodalo 37 tisíc faxů.

Ve velkém posílají faxy velké firmy jako koncern Bayer, obchodní řetězec Edeka nebo automobilka Honda. Netýká se to jen zavedených firem podnikajících celá desetiletí, u nichž by bylo možné očekávat jistou míru zkostnatělosti. Například rostoucí digitální rozvozce jídla Lieferheld denně přijímá prostřednictvím faxu čtvrt miliónu objednávek.

Lékaři a lékařské laboratoře si tímto vyměňují citlivé nálezy svých pacientů z důvodu ochrany dat. Dalším důvodem pro používání faxu je, že faxované dokumenty mají v Německu na rozdíl od těch posílaných e-mailem platnost z hlediska práva. To je důvodem, proč je využívají banky nebo pojišťovny.

Jeden z dalších důvodů je, že faxy na rozdíl od mailových schránek nebývají zahlcené spamem. Nemůže tedy ani dojít k situaci, kdy důležitý dokument nebo zpráva neprojde přes spam filtr. Stejně tak se uživatelé faxu neobávají hackerů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám