Hlavní obsah

Vysoká teplota Dunaje ohrozila provoz jaderné elektrárny Paks

Právo, ivi

Nízká hladina a s tím související vysoká teplota vody Dunaje ohrozila provoz maďarské jaderné elektrárny Paks na jihu Maďarska. Voda Dunaje slouží k chlazení elektrárny a pokud by došlo k ohřátí vody ještě o dvě desetiny stupně, způsobilo by to odstávku atomové elektrárny, která dodává více než polovinu spotřeby elektrické energie.

Foto: MTI, .

Dunaj u Vámosszabadi

Článek

Web G7.hu s odvoláním se na komunikační odbor elektrárny v sobotu oznámil, že k odstávce provozu nakonec nedošlo.

„Podle platných norem se výroba elektřiny musí přerušit, pokud teplota chladící vody 500 metrů od místa vstupu vody do chladícího systému stoupne nad 30 stupňů Celsia. V pátek k tomu chyběly jen dvě desetiny stupně,“ uvedla stránka G7.hu.

Web konstatoval, že odstavení jaderné elektrárny Paks by znamenalo pro zemi katastrofu, protože tak velký výpadek výroby elektřiny by nebylo možné ničím nahradit. Výkon jediné maďarské jaderné elektrárny dosahuje v zimních měsících výkon 510 až 520 megawattů.

„V létě tento výkon klesá na 480 až 490 megawattů. V těchto horkých týdnech klesl výkon na 470 až 480 megawattů,“ řekl webu ředitel komunikačního odboru jaderné elektrárny Antal Kovács.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám