Hlavní obsah

Firma Křetínského a Tkáče vstupuje do majitele velkoobchodů Makro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost EP Global Commerce (EPGC) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče vstupuje do německé obchodní společnosti Metro AG, která v Česku vlastní velkoobchody Makro.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

EPGC podle v pátek uzavřené dohody získá 7,3 procenta kmenových akcií a opci na dalších 15,2 procenta v Metro AG. Za EPGC to oznámil Daniel Častvaj.

Druhou stranou kontraktu je firma Haniel Finance Deutschland, stoprocentní dceřiná společnost firmy Franz Haniel & Cie, která je nyní největším akcionářem v Metru. Převáděný podíl spolu s opcí představuje veškeré kmenové akcie, které společnost Haniel v Metru vlastní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Daniel Křetínský

„Smluvní strany se dohodly, že nezveřejní kupní cenu,” uvedl Častvaj. Dohoda podle něj podléhá schválení dozorčí rady firmy Haniel a souhlasu antimonopolních úřadů.

„Pokud jde o opci na koupi dalšího podílu společnosti Haniel, naším záměrem je opční lhůty využít k potvrzení našeho přesvědčení, že budeme jako akcionáři schopni pozitivně přispět k rozvoji společnosti METRO AG. Pokud se tento předpoklad vyplní, opci na koupi dalšího podílu využijeme. Nevylučujeme ani akvizici akcií společnosti od dalších akcionářů,“ uvedl Daniel Křetínský.

Ve společnosti EP Global Commerce vlastní Patrik Tkáč 47 % a Daniel Křetínský 53 %. Patrik Tkáč je spoluzakladatelem a spoluvlastníkem skupiny J, mezinárodního poskytovatele finančních a privátních bankovních služeb a investiční skupiny, podnikající zejména v Česku a na Slovensku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spolumajitel J&T Patrik Tkáč.

Křetínský je hlavním akcionářem, předsedou a generálním ředitelem společnosti Energetický a průmyslový holding, a.s. (EPH), mezinárodní energetické a infrastrukturní skupiny se sídlem v České republice. Oba byli původně zapojeni do skupiny J a působili i jako spoluvlastníci EPH.

Metro se značkou Metro Cash & Carry má podle svého webu v 25 zemích víc než 760 obchodů a zaměstnává přes 100 000 lidí. Obsluhuje 21 miliónů zákazníků. Pod značkou Real provozuje firma v Německu 280 prodejen a pracuje pro ni víc než 34 000 lidí.

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center. Ve fiskálním prvním čtvrtletí do konce prosince společnosti Metro AG stoupl čistý zisk o 88 procent na 232 miliónů eur (šest miliard Kč). Tržby se zvýšily o 0,2 procenta na 10,1 miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám