Hlavní obsah

Biliónový nákup se může Bayeru pekelně prodražit: Monsanto čelí lavině žalob kvůli rakovině

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká biotechnologická firma Monsanto čelí nové vlně žalob, které by jejího nového vlastníka, německý Bayer, mohly stát miliardy dolarů, uvedl server BBC. Žalob přibývá poté, co soud v Kalifornii přiznal vysoké odškodné muži, který tvrdil, že mu herbicid Roundup způsobil rakovinu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Herbicid Roundup v obchodě v Kalifornii

Článek

Soud v San Francisku začátkem srpna nařídil společnosti Monsanto zaplatit odškodné 289 miliónů dolarů (6,5 miliardy korun) bývalému školnímu správci Dewaynu Johnsonovi. Ten firmu zažaloval za to, že mu její herbicid Roundup způsobil rakovinu. Monsanto spojitost mezi výrobkem a onemocněním odmítá a proti verdiktu se odvolá. [celá zpráva]

Bayer podle BBC uvedl, že počet nevyřešených soudních sporů stoupl z 5200 na 8 tisíc.

Foto: Josh Edelson, ČTK/AP

Dewayne Johnson u soudu v San Francisku

Akcie Bayeru od rozsudku soudu klesly o téměř 13 procent. Bayer koupil Monsanto teprve letos v červnu za 63 miliard dolarů (1,4 biliónu korun).

Bayer před převzetím analyzoval i možná rizika právních sporů, šéf firmy Werner Baumann ale německému deníku Handelsblatt přiznal, že „nepředvídali rozsah současných sporů“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám