Hlavní obsah

ŘSD vyhlásilo nový tendr na výstavbu úseku dálnice D35 z Opatovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyhlásilo nový tendr na výstavbu úseku dálnice D35 Opatovice - Časy. Předchozí soutěž zrušil antimonopolní úřad (ÚOHS) kvůli úřední chybě. Nový tendr ŘSD vyhlásilo, aby bylo možné zahájit výstavbu na jaře 2019 a dálnici zprovoznit současně s navazujícím úsekem Časy - Ostrov v celkové délce 27 kilometrů. Uvedl to mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Foto: Mapy.cz

Plánovaný úsek D35 Opatovice nad Labem – Časy

Článek

„Zadávací řízení bylo zahájeno 20. srpna odesláním oznámení o zahájení veřejné zakázky do Věstníku veřejných zakázek a Úředního věstníku EU. Otevírání nabídek lze očekávat 29. října,” řekl Rýdl.

ŘSD v mezičase mimo jiné dokončí záchranný archeologický výzkum, což umožní zkrátit původní lhůty výstavby o 12 měsíců proti zrušené soutěži a minimalizovat časové ztráty. To by mělo umožnit zprovoznění obou úseků současně.

Úsek mezi Opatovicemi a Časy se podle původního plánu měl začít stavět již v loňském roce. ÚOHS ale původní tendr zrušil kvůli úřední chybě.

„Zadavatel sice uveřejnil opravený formulář, avšak v dodatečných informacích k zadávacím podmínkám ze dne 25. 9. 2017 již výslovně neupozornil na provedenou změnu,” stojí v rozhodnutí ÚOHS. [celá zpráva]

Stavba má začít do půl roku

„Novou soutěž vypíšeme okamžitě. Naší snahou je stavbu zahájit do šesti měsíců,“ řekl k tomu Rýdl. Další mluvčí ŘSD Jan Studecký přitom ještě několik dní před ním serveru Zdropravy.cz sdělil, že stavět se nezačne dříve než v roce 2019.

D35 je jednou ze 13 velkých silničních staveb, o nichž na konci loňského roku ŘSD tvrdilo, že je letos stihne dokončit.

V Česku se obvykle pomalá stavba dopravních staveb spojuje s dlouhými vyjednáváními s majiteli pozemků, kterým stát není schopen nabídnout adekvátní náhradu. Z tohoto důvodu byla nedávno schválena novela silničního zákona. Ta však se zdržováním výstavby v důsledku chyb úředníků nepočítala.

Reklama

Výběr článků

Načítám