Hlavní obsah

Dva akcionáři Tesly snížili své podíly ve firmě

New York

Dva velcí akcionáři společnosti Tesla Inc. snížili v druhém čtvrtletí své podíly ve firmě. K tomuto kroku přistoupili předtím, než generální ředitel Elon Musk oznámil, že zvažuje stažení akcií z burzy a nabídl vysokou cenu za jejich odkup.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Vozy Tesla Model 3

Článek

Podle prohlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) fond T. Rowe Price Group snížil za tři měsíce do konce června svůj podíl o téměř čtvrtinu na 11,9 miliónu akcií. Fond býval původně druhým největším akcionářem Tesly za Muskem. Další z deseti největších akcionářů Fidelity Investments ve čtvrtletí snížil svůj podíl v Tesle o 21 procent.

Zatím není jasné, proč T. Rowe Price a Fidelity snížily své podíly v Tesle a zda podporují rozhodnutí vrátit firmu do soukromých rukou. Ve druhém čtvrtletí se investoři zaměřovali na snahy firmy zvýšit výrobu nového sedanu Model 3.

Fondy Fidelity a T. Rowe Price si však ponechaly dluhopisy vydané Teslou, které mohou za určitých podmínek vyměnit za akcie.

Ne všichni investoři však snížily své podíly v Tesle. Například Jennison Associates LLC zvýšil podíl o třetinu na 4,3 miliónu akcií, napsala agentura Reuters.

Zakladatel a generální ředitel automobilky Elon Musk minulý týden překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Musk v tweetu rovněž prohlásil, že má pro svůj záměr zajištěno financování. V pondělí nicméně uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.[celá zpráva]

Podle informací agentury AP začala Muskův tweet ohledně převzetí Tesly vyšetřovat SEC. Nejenže tweet způsobil prudký růst ceny akcií firmy, jde zejména o to, že byl zveřejněn způsobem, který může být v rozporu s burzovními pravidly. Muska za jeho tweet napadli také investoři, kteří spekulují na pokles ceny akcií Tesly. Tvrdí, že Musk jim chtěl svým tweetem a následným prudkým růstem ceny akcií přivodit vysoké ztráty.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám