Hlavní obsah

Zakladatel Tesly Elon Musk zvažuje, že firmu převezme

New York

Zakladatel a generální ředitel americké společnosti Tesla Elon Musk v úterý na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí firmy. Signalizoval, že za každou akcii tohoto výrobce elektromobilů by zaplatil 420 dolarů, což je výrazně vyšší částka, než činí jejich současná tržní hodnota. Dodal, že financování transakce již má zajištěno.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk

Článek

Nabízená cena ohodnocuje celý podnik zhruba na 72 miliard dolarů (1,6 biliónu Kč). Je téměř o 23 procent vyšší než pondělní závěrečná cena akcií na burze, která Teslu ohodnocovala na zhruba 58 miliard dolarů. Po Muskově tweetu vykazovala cena akcií proti pondělí růst o více než šest procent a pohybovala se v blízkosti 365 dolarů. Burza následně zastavila obchodování s akciemi Tesly.

Podle agentury Reuters ale není jasné, zda Musk svůj tweet myslí vážně. Krátce po zveřejnění příspěvku o zvažovaném převzetí Tesly totiž napsal další tweet a v něm „Dobré ráno”, což doplnil smajlíkem.

Musk v současnosti vlastní téměř 20 procent Tesly. Zdroj agentury Reuters v úterý uvedl, že téměř pětiprocentní podíl ve firmě koupil státní investiční fond Saúdské Arábie. Držitelé akcií mohou na případnou Muskovu nabídku přistoupit, ale také nemusí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám