Hlavní obsah

Česko láká stále víc turistů, nejrychleji přibývá Číňanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnost Česka nepřetržitě roste již pátým rokem. V českých hotelech, penziónech a kempech se ve 2. čtvrtletí ubytovalo 5,5 miliónu turistů, což bylo meziročně o 4,6 procenta víc. Výrazně přibylo Číňanů - za rok jde o víc než čtvrtinový nárůst, naopak ubylo Rusů, informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ubytovacím zařízením stouply počty domácích i zahraničních hostů. Čechů přijelo o 7,9 procenta víc, zahraničních návštěvníků pak o 1,6 procenta.

Tradičně nejvíce turistů přijíždí z Německa - 535 tisíc. Němci tvořili zhruba pětinu zahraniční klientely v ubytovacích zařízeních, v porovnání s loňskem ale jejich počet klesl o 0,3 procenta.

Na druhém místě skončili návštěvníci ze Slovenska (194 tisíc) s meziročním nárůstem o 9,2 procenta. Čínských turistů přijelo 185 tisíc, meziročně o 27,8 procenta víc. Naopak ubylo návštěvníků z Ruska (-1,7 procenta), Jižní Koreje (-6,2 procenta) a Rakouska (-1,3 procenta).

„Nejvýznamněji narostl počet turistů meziročně v Moravskoslezském, Středočeském a Jihočeském kraji," uvedl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Lázeňská ubytovací zařízení navštívilo ve druhém čtvrtletí celkem 230 tisíc osob, to je o 3,7 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Z pohledu regionů se nejvíce přenocování v absolutním vyjádření uskutečnilo v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám