Hlavní obsah

Přebytek státního rozpočtu v červenci klesl meziročně o více než osm miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát hospodařil od začátku letošního roku do konce července s přebytkem 16,6 miliardy korun, informovalo ve středu ministerstvo financí. Loni za stejné období vykázal rozpočet přebytek 25 miliardy korun. Přebytek tak oproti loňskému roku klesl o 8,4 miliardy. Bez příjmů z EU a EHP by rozpočet byl ve schodku přesahujícím čtyři miliardy korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu - leden-červenec

Článek

Výdaje meziročně rapidně vzrostly, a to téměř o 70 a půl miliardy na téměř 782,8 miliardy.

Výdaje na sociální dávky dosáhly 322,1 miliardy, což je meziročně o 16,7 miliardy více. To představuje nárůst o 5,5 procenta. Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 13,2 miliardy korun, tedy o 5,6 procenta.

Výdaje na důchody letos rostou mimo jiné v důsledku zvýšení základní výměry důchodu o 150 korun a procentní výměry o 3,5 procenta, tedy v průměru o 475 korun měsíčně.

Příjmy státní rozpočtu za prvních sedm měsíců vzrostly meziročně o 62 miliard téměř na 799,4 miliardy korun. Inkaso DPH ve výši 160,3 miliardy korun meziročně bylo meziročně o 4,5 procenta vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám