Hlavní obsah

Úředník chyboval, stavba dálnice D35 se v termínu nestihne

Právo, Novinky, bož, jn
Aktualizováno

Stavba dálnice D35 v úseku Opatovice nad Labem – Časy se už do konce roku nestihne. O definitivním zrušení soutěže na její stavbu rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělalo při zadávání soutěže v září 2016 administrativní chybu. O rok později dodalo k zadání opravený formulář, ale uchazeče nedostatečně informovalo o provedené změně.

Foto: Mapy.cz

Plánovaný úsek D35 Opatovice nad Labem – Časy

Článek

„Zadavatel sice uveřejnil opravený formulář, avšak v dodatečných informacích k zadávacím podmínkám ze dne 25. 9. 2017 již výslovně neupozornil na provedenou změnu,” stojí v rozhodnutí ÚOHS, na které jako první upozornil server Zdopravy.cz.

Úsek mezi Opatovicemi a Časy se podle původního plánu měl začít stavět již v loňském roce.

Podle ŘSD, které teď musí vypsat novou soutěž, je rozhodnutí ÚOHS velmi přísné. „Musíme ho respektovat, zásadně však s ním nesouhlasíme. Obrátíme se proto na soud, aby posoudil, zda důvody uvedené antimonopolním úřadem byly dostatečné ke zrušení celého tendru,“ řekl Právu mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Novou soutěž vypíšeme okamžitě. Naší snahou je stavbu zahájit do šesti měsíců,“ dodal.

Dálnice měla být hotová do konce roku

Další mluvčí ŘSD Jan Studecký přitom ještě v úterý serveru Zdropravy.cz sdělil, že stavět se nezačne dříve než v roce 2019.

„Rádi bychom ji vypsali ještě do konce léta. Naší snahou je stavbu zahájit v první polovině roku 2019, ale samozřejmě bude záležet na průběhu výběrového řízení,“ řekl serveru mluvčí ŘSD Jan Studecký.

D35 je jednou ze 13 velkých silničních staveb, o nichž na konci loňského roku ŘSD tvrdilo, že je letos stihne dokončit.

V Česku se obvykle pomalá stavba dopravních staveb spojuje s dlouhými vyjednáváními s majiteli pozemků, kterým stát není schopen nabídnout adekvátní náhradu. Z tohoto důvodu byla nedávno schválena novela silničního zákona. Ta však se zdržováním výstavby v důsledku chyb úředníků nepočítala.

Reklama

Výběr článků

Načítám