Hlavní obsah

Čína chce jednat s Británií o volném obchodu po brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína navrhla Velké Británii zahájení rozhovorů o budoucí dohodě o volném obchodu, kterou by obě země mohly uzavřít po vystoupení Británie z Evropské unie (EU). V Pekingu to v pondělí na tiskové konferenci po setkání se svým čínským protějškem Wangem I uvedl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt, který byl jmenován tento měsíc.

Foto: Jason Lee, Reuters

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt se svým čínským protějškem Wangem I.

Článek

Čínský premiér Li Kche-čchiang již v lednu ujistil britskou premiérku Theresu Mayovou, že vztahy s Británií zůstanou po brexitu beze změny. Číňané a Britové označují poslední léta za „zlaté období” vzájemných vztahů. Vyvrcholením se stal v roce 2015 příjezd čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na státní návštěvu Británie, během níž ho přijala královna Alžběta II.

Londýn od červnového referenda z roku 2016, kdy se země rozhodla vystoupit z EU, zvyšuje diplomatické úsilí, aby se mu podařilo nahradit novými obchodními smlouvami ty stávající uzavřené Bruselem. Po Číně je Hunt, který má čínskou manželku, očekáván ve Francii a v Rakousku.

Hunt byl jmenován ministrem zahraničí po rezignaci Borise Johnsona. Ten z vlády odešel kvůli nesouhlasu s premiérčinou představou brexitové strategie. Očekává se, že Londýn a Brusel dosáhnou dohody o pobrexitovém uspořádání do poloviny října. Spojené království má z EU odejít ke konci března 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám