Hlavní obsah

Dostavba jádra na Slovensku má skluz

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Nejen v Česku se protahují přípravy na dostavbu jaderných bloků. Stejný problém mají na Slovensku. Oba nové bloky v elektrárně Mochovce na jihozápadě země měly být už pět let hotové.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

„Uděláme vše pro to, aby nedošlo k dalšímu prodlení,“ sliboval při nedávném kontrolním dnu před slovenským premiérem Peterem Pellegrinim Branislav Strýček, nový generální ředitel Slovenských elektráren (SE). Společnost je největším výrobcem elektřiny na Slovensku a vedle slovenského státu a italského koncernu Enel v něm má podíl Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského.

Výstavba jaderné elektrárny Mochovce začala v 80. letech minulého století, pak ale byla pozastavena. V nové dekádě se znovu rozběhla, ale dokončeny byly jen dva bloky, zprovozněné v letech 1998 a 1999. Vláda později rozhodla o dostavbě třetího a čtvrtého bloku.

Dostavba měla původně stát 2,78 miliardy eur (72 miliard korun), teď se počítá s částkou 5,4 miliardy eur (140 miliard korun)

Mochovce mají po dostavbě pokrýt 13 procent spotřeby elektrické energie země a nahradit tak ztrátu, kterou způsobilo nucené odstavení jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. Plánované termíny se ale v Mochovcích opakovaně nepodařilo stihnout. Slovensko tak přichází o milióny, které mohlo získat prodejem elektřiny.

Původně se předpokládalo, že oba zbylé rozestavěné elektrárenské bloky budou hotovy v letech 2012 a 2013. Termín se ale posouval, což SE zdůvodňovaly i zpřísněním bezpečnostních předpisů po havárii v japonské elektrárně Fukušima v roce 2011.

Po několika odkladech se počítalo s tím, že třetí blok zahájí provoz koncem roku 2018 a čtvrtý blok o rok později. Ani to se ale nestane, protože nově byly určeny termíny druhé čtvrtletí příštího roku a následující rok 2020.

Vzrostly náklady

Premiér Pellegrini při své nedávné návštěvě v souvislosti se zpožďováním dostavby kritizoval také největší dodavatele, mezi něž se řadí také plzeňská Škoda JS. „I je budeme pohánět k odpovědnosti, když se budeme ptát, proč věci nejsou dokončeny. Je to i jejich vizitka,“ zdůraznil předseda slovenské vlády.

S nabíráním zpoždění jde ruku v ruce růst nákladů. Dostavba měla původně stát 2,78 miliardy eur (72 miliard korun), teď se počítá s částkou 5,4 miliardy eur (140 miliard korun), z níž bylo už vyčerpáno 4,5 miliardy eur (116 miliard korun).

Pellegrini nově oznámil, že Enel poskytne na další stavební práce půjčku 700 miliónů eur (přes 18 miliard korun). Tato půjčka ale podle jeho slov rozpočet nenavýší.

Vídeň už neprotestuje

Před deseti lety přes 200 tisíc lidí v Rakousku podepsalo petici proti dostavbě Mochovců a slovenská vláda pak musela Rakušany přesvědčovat o tom, že elektrárna vzdálená od společných hranic zhruba sto kilometrů je a bude bezpečná. Nynější rakouská vláda se už ale dostavbě nebrání.

Rakousko, které se opakovaně vymezovalo i proti Temelínu a Dukovanům, už oficiálně oznámilo, že dostavbu Mochovců respektuje, protože podle legislativy EU je na každém členském státě, aby si rozhodl o vlastních energetických zdrojích.

„Jsme si plně vědomi významu jaderné elektřiny pro Slovenskou republiku. Podle Lisabonské smlouvy je energetický mix jednotlivých zemí v jejich národní kompetenci. To je potřeba respektovat,“ řekla rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová (FPÖ).

Reklama

Výběr článků

Načítám