Hlavní obsah

Majitel budov Transgas v Praze požádal o jejich demolici

• Aktualizováno

Majitel souboru budov Transgas na Vinohradské třídě v Praze podal na příslušném úřadě žádost o jejich demolici. Je vyvěšena na úřední desce Prahy 2, podle odboru výstavby městské části je kvůli dovoleným lhůta pro podání případných námitek 20 dní. Demolice objektů ze 70. let by tak mohla začít v polovině srpna.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Soubor budov Transgas (na snímku ze 4. dubna 2016) na Vinohradské třídě v Praze nebude kulturní památkou. Jejich majitel, který chce na místě stavět nové domy, je může zbourat.

Článek

V krátké době pravděpodobně půjde o další demolici v centru Prahy, před rokem investor zboural dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Na jeho místě začal před týdnem stavět nový objekt.

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky stojí na místě kousek nad Václavským náměstím a pod budovou Českého rozhlasu a je dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický.

Nové budovy by mohly být hotové v roce 2021

Společnost HB Reavis postaví místo něj polyfunkční budovu podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti. Podle dřívějšího vyjádření developera by mohla být dokončena začátkem roku 2021.

Foto: HB Reavis

Vizualizace nového objektu, který má nahradit budovu Transgas

„Na místě dnešních tří naddimenzovaných budov Transgasu vznikne hned sedm domů, které se přizpůsobí okolnímu měřítku Vinohrad,” uvedla dříve HB Reavis.

Oznámení o zahájení řízení vedoucího k povolení demolice uvádí, že odstranit by se měly oba věžovité objekty, budova dispečinku, obchody i někdejší fontána a podzemní kolektory areálu.

Památkovou ochranu nezískaly

Ochránit soubor budov před demolicí se pokusil Klub za starou Prahu, který navrhl ministerstvu kultury, aby je prohlásilo za památku. Pražské pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) prohlášení nedoporučilo, konstatovalo, že „dotčený areál nevytváří městotvorné prostředí a hmotově i měřítkem poškozuje prostředí městské památkové zóny”.

Autoři podnětu na prohlášení za památku budovy hodnotí jako vynikající ukázku stylově syntetické architektury 70. let, spojující prvky brutalismu, technicismu i postmoderny, ale také na českém území ojedinělou realizaci postmoderního urbanismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám