Hlavní obsah

Vraťte nám peníze. Ztrátová Muskova Tesla poslala dodavatelům svérázný vzkaz

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Tesla, která se specializuje na luxusní elektromobily, se obrátila na část svých dodavatelů, aby jí vrátili část peněz. Tesla se potýká se ztrátami a obává se, že pokud se urychleně nedostane do zisku, nebude s to pokračovat ve výrobě. Uvedl to list The Wall Street Journal.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk

Článek

Dopis, který má Wall Street Journal k dispozici, poslala automobilka dodavatelům v minulém týdnu. Automobilka je žádá, aby jí firmy vrátily „smysluplnou částku“ z plateb, které jim vyplatila od roku 2016.

Tesla: Jde o investici

Tyto peníze jsou podle Tesly klíčové, aby mohla pokračovat v činnosti, a sama je popisuje jako investici, která umožní dlouhodobý růst obou stran. Není nicméně jasné, na kolik dodavatelů se automobilka obrátila. Část dodavatelů, na něž se Wall Street Journal obrátil, údajně nemá o daném dopisu informace.

Tesla se k tomuto konkrétnímu dopisu odmítla vyjádřit, nicméně potvrdila, že od dodavatelů poptává snížení cen u projektů, z nichž některé sahají zpět do roku 2016. Takové požadavky označila za běžnou součást jednání, kterou se snaží zlepšit svoji konkurenční výhodu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Vozy Tesla Model 3

Pochybnosti o finanční situaci

„Překvapivé požadavky vyvolávají další pochybnosti o finanční situaci Tesly,“ uvedl list s tím, že situace automobilky se zhoršuje poté, co se snažila navýšit výrobu prvního vozu pro běžného spotřebitele, Modelu 3.

Čistá ztráta Tesly se ve čtvrtém čtvrtletí navzdory silnému růstu tržeb zvýšila na rekordních 675 miliónů dolarů (14,9 miliardy korun) ze 121 miliónů dolarů (2,67 miliardy) o rok dříve. V letošním prvním čtvrtletí pak vykázala další rekordní ztrátu 709,6 miliónu dolarů (15,65 miliardy korun) oproti loňským 330,3 miliónu dolarů (7,29 miliardy korun).

Teslu vede Elon Musk, americký podnikatel jihoafrického původu, který založil také vesmírnou společnost SpaceX.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám