Hlavní obsah

Vítkovice se dostaly do ztráty 4,5 miliardy

• Aktualizováno

Společnost Vítkovice, a. s., která zastřešuje služby pro své dceřiné společnosti skupiny Vítkovice Machinery Group, loni hospodařila se ztrátou 4,5 miliardy korun. Oproti předloňskému roku vzrostla o 3,3 miliardy.

Foto: Vítkovice

Na ilustračním snímku ocelárna Vítkovice Heavy Machinery.

Článek

Podle vedení společnosti jsou příčinou vyšší ztráty mimořádné účetní operace související s ekonomickým vývojem jednotlivých dceřiných společností Vítkovic, řekla v pátek mluvčí firmy Eva Kijonková. Ztrátu chce firma částečně uhradit z nerozděleného zisku. Zbytek pak snížením základního kapitálu.

Tržby Vítkovic dosáhly v roce 2017 hodnoty 976,7 miliónu korun. O rok dříve činily 1,18 miliardy.

„Hospodářský výsledek významně ovlivnily mimořádné účetní operace. Velký vliv měla především tvorba opravných položek k finančním investicím ve výši přes tři miliardy korun,“ řekla mluvčí. Dodala, že tyto opravné položky se tvořily u společností určených k prodeji nebo u společností v potížích.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, celkem mají asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem skupina prodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám