Hlavní obsah

Benzín a nafta začaly zlevňovat

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu po předchozím zdražování mírně zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 klesla od minulé středy v průměru o čtyři haléře na 33,39 koruny za litr a cena nafty o tři haléře na 32,55 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 18. červenci

Článek

V prvních dvou červencových týdnech ceny pohonných hmot stoupaly. Vrátily se tak na úroveň ze začátku června, kdy byly nejvyšší za poslední více než tři roky. V uplynulém týdnu ale růst přestaly.

Jednoznačně nejdražší pohonné hmoty má nadále Praha, kde litr benzínu koupí řidiči v průměru za 34,25 koruny a litr nafty za 33,46 koruny. Praha je jediným regionem, kde cena benzínu přesahuje 34 korun, a cena nafty je kromě Prahy nad 33 korunami již jen na Vysočině. Nejlevnější jsou benzín i nafta v Jihočeském kraji, kde litr Naturalu 95 stojí 32,92 koruny a litr nafty 32,07 koruny.

„Do konce července by se ceny pohonných hmot mohly snížit dokonce v řádu desetihaléřů,” odhaduje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Prostor pro pokles cen je podle něj vytvořen díky současnému vývoji na trhu s ropou. Aktuálně se cena ropy Brent pohybuje okolo 72 dolarů za barel. Ještě před týdnem se přitom cena přibližovala k úrovni 78 dolarů za barel.

„Dramatický pokles ceny ropy je vyvolán souhrou více událostí. Klíčová je přitom změna postojů vůči sankcím na Írán a rostoucí produkce ropy v Saúdské Arábii,” uvedl ekonom.

Reklama

Související články

Benzín konečně trochu zlevní

Ceny pohonných hmot v České republice začínají pozvolna klesat. Zatímco za poslední týden cena stagnovala, když Natural 95 podle společnosti CCS zlevnil o 1...

Výběr článků

Načítám