Hlavní obsah

Česká ekonomika poroste, nedostatek pracovníků se vyhrotí, odhaduje OECD

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje letošní růst české ekonomiky na 3,8 procenta. Příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta. Nezaměstnanost ještě dál klesne a dál se zhorší problém s nedostatkem pracovních sil, vyplývá ze zprávy OECD, kterou v pondělí představil generální tajemník OECD Angel Gurría.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Meziroční růst reálného HDP

Článek

Za růstem ekonomiky je především silná poptávka podpořená růstem mezd a export. Loni česká ekonomika rostla o 4,6 procenta. Aktuální výhled OECD je optimističtější než minulý týden zveřejněná prognóza Evropské komise. [celá zpráva]

Většímu růstu ekonomiky brání podle zprávy OECD mimo jiné trh práce, na kterém mají firmy problém najít vhodné pracovníky. Nezaměstnanost v ČR je totiž jedna z nejnižších ze zemí OECD. Letos by měla klesnout na 2,4 procenta z loňských 2,9 procenta. V roce 2019 OECD očekává další pokles na 2,3 procenta.

Zlepšit situací na trhu práce by podle zprávy mohly větší investice do vzdělání a zvyšování kvalifikace pracovníků nebo jejich rekvalifikace. Zpráva také doporučuje zvýšit pružnost trhu práce zavedením částečných úvazků, což by pomohlo například zaměstnávání žen po rodičovské dovolené. OECD také doporučuje zrychlit imigrační řízení a ulehčit integraci cizinců.

OECD
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (zkratka OECD z anglického Organisation for Economic Cooperation and Development) je mezivládní organizace 35 ekonomicky rozvinutých států světa, které přijaly principy demokracie a tržní ekonomiky. Od roku 1995 je členem i Česko.
OECD vznikla v roce 1961 transformací Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci (OEEC), která byla zřízena roku 1948 na podporu zavádění poválečného Marshallova plánu.
Cílem organizace je pomáhat ekonomickému rozvoji, snižování nezaměstnanosti, stabilizaci a rozvoji mezinárodních finančních trhů. Sídlí v Paříži.

OECD dále upozornilo, že rizikem pro ekonomiku může být vývoj cen nemovitostí, který byl loni podle zprávy nejvyšší mezi zeměmi EU. Spolu s tím rostou výrazně poslední dva roky i objemy půjček na pořízení nemovitostí, což vystavuje možnému riziku banky.

Růst ekonomiky může být podle zprávy také ohrožen navyšováním celních tarifů, například ze strany USA, nebo brexitem. Export ČR totiž podle zprávy OECD tvoří 45 procent českého HDP.

Rozpočtová politika Česka je podle OECD hodnocena příznivě. Například úroveň veřejného dluhu k HDP má ČR jednu z nejnižších mezi členskými zeměmi OECD. V dlouhodobém horizontu ovšem podle zprávy bude ČR čelit stárnutí populace, a tím i vyšším výdajům z veřejných rozpočtů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám