Hlavní obsah

V miliónech láhví „francouzského růžového“ bylo levné španělské

Novinky, tov

Francouzské úřady odhalily rozsáhlý případ falšování vína. V tamní obchodní síti se prodávalo 70 tisíc hektolitrů (10 miliónů láhví) španělského růžového vína, které bylo označené jako francouzské. Organizátorům hrozí vysoké pokuty i vězení, informovala francouzská a španělská média.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Láhve se španělským vínem vydávané za francouzské se dostaly i do větších řetězců, prodávaly se ale zhruba za poloviční ceny, což přilákalo pozornost kontrolorů. Na některých vinětách byly vyobrazené neexistující francouzské zámky.

Za klamání spotřebitelů v případě vína hrozí ve Francii vysoké pokuty až do výše 300 tisíc eur (7,7 miliónu korun) a až dva roky vězení. V případě falšovaného vína, které kontroly odhalily v letech 2016 a 2017, pachatelům navíc hrozí trest za organizovaný podvod a poškozování ochranných známek.

Blokády kamiónů

Napětí mezi francouzskými a španělskými vinaři je dlouhodobým problémem. Přebytky produkce ve Španělsku srazily ceny a řada Francouzů v obchodech dává přednost levnějšímu vínu z dovozu. Španělsko patří mezi největší světové exportéry vína a do Francie vyvážejí každý rok zhruba pět miliónů hektolitrů vína. Objem falšovaného vína v posledním odhaleném případě je tak něco pod 1,5 procenta z celkového vývozu.

Francouzští zemědělci v minulosti například blokovali průjezd kamiónů s vínem ze Španělska. Minulé léto o věci jednali v Paříži francouzský a španělský ministr zemědělství. Zemědělské svazy ve Francii volají po dalším zpřísnění kontrol a pravidel označování vína.

Falšování vína v Česku hlídá Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nejčastěji se setkává s případy, kdy se při výrobě vína přidává voda, cukr či různá syntetická aromata a barviva.

Reklama

Výběr článků

Načítám