Hlavní obsah

Jižní Korea vytáhla do boje proti přesčasům. Zaměstnavatelům hrozí dva roky vězení

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Korea pokračuje v boji proti takzvané kultuře přesčasů. V neděli začala platit novela zákoníku práce, která zaměstnavatelům hrozí vysokými pokutami i tresty odnětí svobody za překračování maximální povolené pracovní doby. Uvedl to server Nikkei Asian Review. Podle vlády mají opatření pomoci i se snížením nezaměstnanosti, jež mezi mladými Korejci přesahuje deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci považují za nezdvořilé odejít z práce dříve než jejich nadřízení.

Článek

Novela snižuje maximální počet odpracovaných hodin z 68 na 52 hodin týdně. Jinými slovy zaměstnanci nesmí odpracovat více než 12 hodin přesčas týdně.

Za porušení hrozí zaměstnavatelům pokuta až 20 miliónů wonů (397 tisíc korun) a až dva roky odnětí svobody. V tuto chvíli se nová pravidla týkají firem s 300 a více zaměstnanci, v roce 2021 budou pravidla platit pro všechny zaměstnavatele.

Společnosti se s novými pravidly snaží vypořádat například tím, že zaměstnancům automaticky na dálku vypínají počítače. K podobnému opatření již na jaře sáhly vládní i městské úřady v hlavním městě Soulu.

Úřady však opatření zavedly v mírné formě a poté je postupně zpřísňovaly. Na konci března začaly s vypínáním počítačů každý pátek ve 20 hodin. Od dubna vypínaly druhý a čtvrtý pátek v měsíci počítač již v 19 hodin 30 minut. V květnu byla spuštěna poslední fáze, v níž se zaměstnancům budou každý pátek vypínají počítače již v 19 hodin. [celá zpráva]

Je pracovní večere nebo golf práce?

Novela i předchozí opatření úřadů představují konkrétní výstupy diskuse o kultuře přesčasů, jež se v zemi vede již delší dobu. Problém například je, že na pracovištích ve východoasijské zemi panuje dlouhodobě přísná hierarchie a úcta k autoritám.

Zaměstnanci tak považují za nezdvořilé odejít z práce dříve než jejich nadřízení manažeři. Ti přitom často mívají potíže s workoholismem.

Nová legislativa vyvolala diskuse i o tom, co vše se počítá do pracovní doby. Mnozí zaměstnavatelé si podle Nikkei nejsou jistí, zda se do pracovní doby započítávají i pracovní večeře nebo třeba golf s klientem. Zaměstnanci se zase obávají, že zkrácení přesčasů povede k tomu, že si budou brát více práce domů.

Supermarket zavře dříve, v sobotu nevychází noviny

Ministerstvo práce si od novely slibuje i zvýšení zaměstnanosti. Tvrdí, že již teď zkrácením vzniklo 10 tisíc nových pracovních míst a očekává, že dalších 20 tisíc vznikne záhy. Někteří zaměstnavatelé však místo toho sahají k omezení objemu práce.

Supermarkety Lotte Mart tak přijaly jen 200 nových zaměstnanců a otevírací dobu zkrátily o hodinu. Deník Soul Šinmun od července zrušil sobotní vydání s tím, že nebylo možné včas přijmout dostatek nových zaměstnanců.

Anketa

Kolik hodin týdně pracujete přesčas?
přesčas nepracuji
21,1 %
maximálně dvě hodiny týdně
10,5 %
dvě až deset hodin týdně
18,4 %
více než 10 hodin týdně
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám