Hlavní obsah

Stavebnictví v květnu vzrostlo meziročně o desetinu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v květnu meziročně vzrostla o 10,1 procenta. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady nicméně vydaly meziročně o šest procent stavebních povolení méně, orientační hodnota těchto povolení klesla o 10,8 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební výroba

Článek

Oproti květnu 2017 se letos v květnu začalo stavět o 17,3 procenta bytů více. Dokončeno bylo oproti stejnému měsíci loňského roku dokonce o 53,3 procenta bytů více.

„Růst stavebnictví v květnu podpořilo pozemní a nově také inženýrské stavitelství. Mimořádně se dařilo bytové výstavbě. Počet zahájených bytů byl nejvyšší od září 2009, dokončené byty dohnaly dubnový výpadek a jejich počet byl o více než polovinu vyšší než loni,“ uvedla Petra Cuřínová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Stavební úřady vydaly 7565 stavebních povolení, což je oproti loňskému květnu o šest procent méně. Hodnota těchto staveb odpovídá zhruba 27,8 miliardy korun, což znamená meziroční pokles o 10,8 procenta.

Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka si růst stavebnictví udrží současnou dynamiku i ve zbytku roku a celoroční výsledek by se tak mohl blížit nárůstu o deset procent.

„Podporovat ho i nadále bude vysoká investiční aktivita,” uvedl Vejmělek. „Firmy investují s cílem zvýšit svou produktivitu a efektivitu kvůli nedostatku pracovníků a tlakům na růst mezd, veřejný sektor pohání nutnost čerpat prostředky z EU,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám