Hlavní obsah

Nezodpovědné, neobhajitelné. Analytici cupují návrh rozpočtu s deficitem 50 miliard

Novinky, bož

Navrhovat v době ekonomické konjunktury rozpočet se schodkem ve výši desítek miliard je těžko obhajitelné, případně přímo nezodpovědné. Vláda by měla v této době dluh splácet, případně by peníze měla investovat. Uvedli to ekonomové oslovení Novinkami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová

Článek

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera je plánování deficitních schodků v současné ekonomické situaci těžko obhajitelné. „Bylo by možné to akceptovat jen v případě, že by byl schodek tažen skutečně výrazným zrychlením investic, protože ekonomika je v mnoha směrech podinvestovaná, a zvýšení investic je tak žádoucí,” uvedl pro Novinky.

„Vývoj tuzemské ekonomiky je v tuto chvíli natolik příznivý, že by neměl být problém hospodařit s přebytkem. Poslední prognóza ČNB očekává, že hospodaření skončí v letošním a i v příštím roce přebytkem přesahujícím 80 miliard korun, to odpovídá zhruba 1,5 procenta HDP,” zdůraznil Seidler.

Podobně to vidí ředitel Liberálního institutu Martin Pánek. „Navrhovat jakýkoliv deficit v době tak silného hospodářského růstu a velmi nízké nezaměstnanosti, natož deficit v řádu několika desítek miliard, je nezodpovědné,” sdělil Novinkám.

„V těchto letech by vláda měla dluh splácet, ne tyto roky prošustrovat. Až se příští recese zeptá, co jsme dělali za růstu, nebudeme mít dobrou odpověď. Schodky se pak zase ztrojnásobí až zčtyřnásobí,” dodal Pánek.

Mantru o směřování k vyrovnanému rozpočtu už posloucháme deset let – a vyrovnaný rozpočet je stále v nedohlednu
Martin Pánek, Liberální institut

„Pokud by ekonomika klopýtla, nebo dokonce přišla krize, může se deficit propadnout až na stovky miliard. Ty jsme měli šanci v době růstu našetřit, bohužel se ale utrácí, protože vláda vede permanentní předvolební kampaň,” konstatoval hlavní ekonom Roklenu Dominik Stroukal.

Vláda dosud stlačovala deficit menšími investicemi

V posledních letech byl nakonec výsledek hospodaření lepší, než se plánovalo. Podle ekonoma ING Seidlera toho vláda dosáhla díky menším investicím.

„To šlo na vrub pomalejšímu náběhu investic z evropských fondů. Vzhledem k nejistotě ohledně čerpání EU fondů tak může být hospodaření státu v příštím roce nakonec opět příznivější, než je plánováno,” připomněl ekonom.

Předseda vlády přitom dlouhodobě slibuje, že bude směřovat k vyrovnanému rozpočtu. „Ale tuto mantru o směřování k vyrovnanému rozpočtu už posloucháme deset let – a vyrovnaný rozpočet je stále v nedohlednu,” myslí si Pánek.

„Deficit v takové výši za současného dobrého stavu českého hospodářství určitě k vyrovnanému rozpočtu nesměřuje,” uzavřel ředitel Liberálního institutu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám