Hlavní obsah

Ministři žádají z rozpočtu miliardy navíc, nejvíce chtěl Metnar

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Jiří Vavroň, Jan Holý

Ministři v demisi se podle šéfky státní pokladny Aleny Schillerové (za ANO) postavili k návrhu rozpočtu na příští rok rozumně, dohromady žádají navíc jednotky miliard korun. Přidat hodlá kultuře a zdravotnictví, kde je podle ní nutné posílit kapitolu určenou na rezidenční místa nových lékařů. O návrhu rozpočtu na příští rok bude vláda jednat ve středu večer na zvláštním zasedání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová

Článek

„Vážím si toho, že požadavky ministerstev byly postaveny rozumně. Že nepřišly v druhém kole požadavky na dalších 130 miliard,” prohlásila ministryně financí před zasedáním vlády ve středu ráno.

O deset procent chce vláda navýšit sumu na platy ve veřejné sféře. Přidávat hodlá hlavně učitelům a špatně placeným profesím či oborům, v nichž chybějí pracovníci. Hasičům, policistům či úředníkům se obnos na platy zvýší o šest procent.

Nejvíce žádal Metnar

Možná největší požadavek na zvýšení rozpočtu svého resortu přinesl ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje měl žádat o tři miliardy korun navíc.

Vedle ministra vnitra Metnara má jasné představy o vyšších potřebách svého resortu i ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Pro příští rok by oproti návrhu z financí chtěla o miliardu korun víc.

„Ministerstvo obrany bude požadovat pro roky 2019 a 2020 rozpočet ve výši schváleného střednědobého výhledu, tj. 66,6 miliardy korun a 77,3 miliardy korun, tak abychom do roku 2024 dosáhli úrovně dvě procenta HDP, jak se ČR zavázala vůči NATO,“ sdělil Právu Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Podobně měl žádat o více peněz ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Podle obeznámeného zdroje Práva se jedná řádově o stovky miliónů korun navíc.

Ťok je spokojený

Více než miliardu by chtělo navíc získat také ministerstvo kultury. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) představy o vyšších výdajích neuvedl, ale na jednání vlády měl prosazovat větší prostředky pro vyšší soudní úředníky na soudech a příslušníky Vězeňské služby.

Rovněž ministr školství Robert Plaga (ANO) poznamenal, že by rád „viděl o něco více prostředků pro vysoké školy“.

Naopak spokojený s návrhem rozpočtu je ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Jeho resort má podle návrhu získat částku 53,876 miliardy korun, o 16,305 miliardy vyšší než letos.

Snaha o zodpovědnost

Ministerstvo navrhuje schodek 50 miliard korun. Návrh počítá s více penězi na platy učitelů či důchody, a naopak s menšími náklady na dávky. Výdaje by měly růst většině úřadů a ministerstev. Výjimkou je ministerstvo zdravotnictví, u něhož se počítá s vyšším výběrem peněz ze zdravotního pojištění.

Celkové příjmy rozpočtu na příští rok naplánovalo ministerstvo financí na 1,432 biliónu korun, o 117,1 miliardy více než v letošním rozpočtu. Výdaje by tak měly být 1,482 biliónu, z toho výdaje na investice mají stoupnout meziročně o 21 miliard korun na 78,7 miliardy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám