Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v květnu stoupl

Novinky, bož
Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu skončila v dubnu přebytkem 15,8 miliardy korun, což je meziročně o 3,8 miliardy více. Vyplynulo to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stoupl jak vývoz, tak dovoz. Na zvýšení přebytku měly největší podíl růst kladné bilance obchodu s motorovými vozidly a snížení deficitu obchodu s ropou a plynem.

Foto: Vincent West, Reuters

Zahraniční obchod (ilustrační snímek)

Článek

Oproti březnu se vývoz snížil o 0,6 procenta a dovoz o 1,3 procenta. Meziročně však export vzrostl o 5,8 procenta na 291,6 miliardy korun a import o 4,6 procenta na 275,8 miliardy korun.

„Svou roli na tomto výsledku hrály kalendářní efekty, když duben měl dvacet pracovních dní. Oproti loňskému roku je to o dva pracovní dny více. I proto byla kladná bilance zahraničního obchodu o skoro čtyři miliardy korun vyšší než vloni,” připomněl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„V dubnu se zastavilo několikaměsíční zhoršování bilance obchodu s dopravními prostředky. Překvapivě snížení doznal deficit obchodu s ropou a plynem, i přestože tyto komodity byly letos výrazně dražší než loni,” dodal.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám