Hlavní obsah

Stavebnictví v dubnu zrychlilo

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce se v dubnu zvýšila o 7,7 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 5,3 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 20,2 procenta. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně poklesl počet zahájených staveb bytů o 5,3 procenta, dokončeno jich bylo o 1,9 procenta méně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stavební produkce se v dubnu zvýšila o 7,7 procenta.

Článek

„Stavařům se letos daří, stavební produkce vzrostla i v dubnu především díky pozemnímu stavitelství, které roste už 21. měsíc za sebou,” uvedla šéfka oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se meziročně snížil o 1,1 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 2,9 procenta a činila 36 612 korun.

Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové nahrálo stavební produkci příznivé počasí i vyšší počet pracovních dní. „Stejně jako v předchozích měsících rostla především produkce v pozemním stavitelství, která meziročně přidala téměř 11 procent,” řekla Novinkám.

„Inženýrské stavitelství je stále brzděno pomalým rozjezdem infrastrukturních projektů ve veřejném sektoru. Výstup inženýrského stavitelství se tak v dubnu meziročně snížil o 1,2 procenta,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám