Hlavní obsah

Řidičák lidem vydají i tam, kde nebydlí. Nový průkaz zdraží na 200 korun

Novinky, Tomáš Volf

Motoristé budou od začátku příštího měsíce žádat o vydání či výměnu řidičského průkazu na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, nejen v místě trvalého bydliště. Poplatek v případě žádosti o nový řidičský průkaz, například při jeho ztrátě, se zvýší na 200 korun ze současných padesáti, informovalo ministerstvo dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Řidičský průkaz.

Článek

„V tuto chvíli jsou již všechny obecní úřady obcí s rozšířenou působností vybaveny potřebným vybavením a probíhá testovací provoz,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Opatření vyjde na zhruba sedm miliónů korun. V ceně je vybavení pro zhruba 500 pracovišť včetně fotoaparátů, tabletů pro elektronický podpis a úpravy softwaru.

Žadatel nebude muset nosit papírovou fotku. Systém bude fungovat tak, že při pořízení nové žádosti o řidičský průkaz se automaticky dotáže do příslušných registrů ministerstva vnitra, zda fotografie žadatele je v těchto systémech k dispozici, například z občanského průkazu nebo cestovního pasu. Pokud to bude možné, využije úředník fotku z databáze.

Řidičák bude bez adresy

„V případě, že fotografie nebude ze systémů dostupná nebo se aktuální podoba žadatele v době pořízení žádosti bude výrazně lišit od dostupné fotografie, bude žadatel při pořízení žádosti o řidičský průkaz vyfocen na přepážce,“ dodala mluvčí.

Povinnost předkládat papírovou fotografii se bude nadále týkat jen držitelů mezinárodních řidičských průkazů. U těch totiž dochází k jejímu fyzickému vylepení přímo do průkazu.

Standardní výměna řidičského průkazu s končící platností bude i nadále zdarma. Správní poplatek v případě žádosti o nový průkaz se zvýší na 200 korun ze současných padesáti, a to jak při vydání prvního řidičského průkazu, tak dále i v případě vydání řidičského průkazu z důvodu ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění, změny údajů apod.

Na řidičských průkazech se již také nebude uvádět místo trvalého bydliště. V případě změny adresy, např. z důvodu přestěhování, nebudou tedy motoristé muset doklad měnit.

Registr mimo bydliště využilo půl miliónu lidí

Pro některé úkony se výjimečně bude řidič muset dostavit na úřad podle svého trvalého bydliště. Jedná se například pro vrácení řidičského oprávnění a s tím spojené vrácení řidičského průkazu, odevzdání řidičského průkazu, například na základě uloženého zákazu činnosti zákazu řízení.

Od loňského června podobně platí možnost provádět mimo trvalé bydliště změny v registru vozidel. Za rok této možnosti využilo 494 tisíc motoristů, což je 37 procent z celkového počtu všech uskutečněných změn v registru, dodalo ministerstvo.

Anketa

Využil byste možnost získat doklad mimo trvalé bydliště?
Ano
50,2 %
Ne
49,8 %
Celkem hlasovalo 602 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám