Hlavní obsah

Čas prudkého růstu končí. Ekonomika nastoupila na pomalejší dráhu, tvrdí analytici

Aktualizováno

Česká ekonomika vstoupila na pomalejší dráhu a v dalších čtvrtletích bude tempo růstu HDP dále klesat, shodli se analytici. Reagovali tak na páteční zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterého ekonomika v letošním 1. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst hrubého domácího produktu ČR

Článek

Za snižováním růstu v posledním období podle statistiků stojí zejména pokles vývozu. Tempo je sice stále výrazně rychlejší, než jakého dosahuje průměr EU, další středoevropské země ale rostou svižněji.

„Ekonomika zpomaluje a v dalších kvartálech bude toto zpomalení ještě viditelnější. Výsledek kolem tří procent, respektive mírně pod nimi, by proto neměl být překvapením, a už vůbec ne negativním signálem. Naše hospodářství se jen vrací k udržitelnějšímu růstu, na který má prostor a lidi," uvedla analytička ČSOB Irena Procházková.

V regionu zaostáváme

Vývoj ukazuje, že česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a v novém roce začala pomalý sestup, souhlasil analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Za celý letošní rok očekáváme zpomalení růstu HDP na 3,5 procenta. V dohledné době ale tempo expanze zůstane nad svým dlouhodobým potenciálem, který je okolo tří procent, poznamenal.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel upozornil, že dynamika české ekonomiky zaostává za regionálními protějšky. „Maďarsku, Polsku, ale i Slovensku se daří výrazně lépe,” uvedl.

Za slabším růstem vývozu podle něj může stát zvolnění ekonomiky eurozóny, kterou v prvním čtvrtletí brzdily jednorázové vlivy ve formě chřipkové epidemie, stávek a horšího počasí. „Projevovat by se ale mohl i nedostatek zdrojů v domácí ekonomice, zejména pracovní síly,” soudí.

Ekonomiku táhnou investice

Statistici v pátek zveřejnili zpřesněný odhad, podle kterého HDP v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 4,4 procenta, v polovině května odhadovali meziroční růst o desetinu procentního bodu vyšší, tedy 4,5 procenta. HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl o 0,4 procenta.

„Tuzemské hospodářství masivně táhnou hlavně investice a výdaje domácností. S růstem mezd lidé více utrácejí, ale současně rostou i jejich úspory. Naopak zahraniční obchod přestal po více než čtyřech letech přispívat k růstu HDP,“ řekl předseda ČSÚ Marek Rojíček. Dodal, že růst tuzemské ekonomiky je stále výrazně rychlejší než průměrný růst v Evropské unii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám