Hlavní obsah

Nezaměstnanost poprvé od roku 2016 stoupla

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v Česku v dubnu stoupla o desetinu procentního bodu na 2,3 procenta, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Nezaměstnanost přitom postupně vytrvale klesala od června 2016. Stále zůstává mimořádně nízká a přináší řadě firem problémy při shánění zaměstnanců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Nízká nezaměstnanost proměnila trh práce. Lidé si méně váží svého zaměstnání a jsou připraveni k migraci za vyšší mzdou. Ve firmách vznikají paradoxní situace, kdy v některých případech nově přijímaní zaměstnanci mají vyšší mzdy než stávající pracovníci,“ upozornil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Tuzemská ekonomika tak nemůže naplno využít svůj potenciál, a dosahuje tak nižšího tempa ekonomického růstu. Nedostatek pracovní síly je hlavní limitou českého hospodářství. Nově vznikající firmy podle ekonoma nejsou schopny získávat zaměstnance, aniž by výrazným způsobem přeplatily konkurenci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost 15-64 let

„Dnes by měl Eurostat vydat aktuální data o měsíčních mírách nezaměstnanosti za všechny členské státy, ovšem za věkovou skupinu 15–74 let. Tato míra pro Českou republiku činila v dubnu 2,2 procenta. Podle všeho bude znovu nejnižší v celé EU28,“ uvedl Dalibor Holý z ČSÚ.

Podle dat Úřadu práce ČR, který používá jinou metodiku, nezaměstnanost v Česku klesla v dubnu na 3,2 procenta z březnových 3,5 procenta. Hospodářská komora ve své analýze uvedla, že firmám chybí dokonce 300 tisíc lidí. [celá zpráva]

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť nevěří, že by se jim to mohlo podařit.
Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních. Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.
Čísla statistiků jsou rozdílná oproti údajům úřadů práce. Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území.

Reklama

Výběr článků

Načítám