Hlavní obsah

Brusel vyšetřuje, zda Čína nedováží ocel za neférové ceny. Stěžovali si i Češi

Evropská komise (EK) zahájila nové antidumpingové vyšetřování dovozu ocelářských produktů z Číny. Vyšetřování se týká takzvaných štětovnic - ocelových profilů, které se využívají ve stavebnictví. Úkolem vyšetřování je zjistit, zda čínské firmy tyto výrobky na evropském trhu neprodávají za uměle nízké ceny.

Foto: China Daily, Reuters

Ocelová potrubí v čínském přístavním městě Lianyungang (ilustrační foto)

Článek

Vyšetřování bylo zahájeno na základě stížnosti evropského ocelářského sdružení Eurofer podané na žádost české společnosti Vítkovice Steel a divizí oceláren ArcelorMittal v Polsku a Lucembursku. Stížnost poukazuje na výrazný nárůst čínského exportu prodávaného za uměle nízké ceny.

Vyšetřování by mohlo vést k novým restrikcím na čínskou ocel, což by zvýšilo napětí mezi Pekingem a Bruselem. Evropská unie již nyní uplatňuje řadu antidumpingových opatření na různé druhy čínských ocelářských produktů.

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že nové vyšetřování vážně naruší obchod s ocelí mezi EU a Čínou. „Lehkomyslné zavádění obchodních restrikcí problémy nevyřeší,” uvedl šéf odboru ministerstva pro nápravná opatření a vyšetřování v mezinárodním obchodě. Dodal, že případné restrikce poškodí zákazníky v EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám