Hlavní obsah

V problémech je i CEFC Shanghai. Nesplatila dluhopisy za miliardy

Společnost CEFC Shanghai International, jež je dceřinou firmou čínské CEFC China Energy podnikající i v Česku, nesplatila v termínu dluhopisy za 2,09 miliardy jüanů (7,1 miliardy koruny). Je tak další čínskou společností ze skupiny CEFC, která se dostala do platební neschopnosti kvůli zásahu čínské vlády.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

Firma ve svém prohlášení uvedla, že dluhopisy, které mají splatnost v pondělí, chce splatit za šest měsíců. CEFC Shanghai International nestihla splatit své dluhopisy poprvé. Obavy o to, zda bude schopna plnit finanční závazky, panují na trhu už od února, kdy se objevily informace, že šéf mateřské China Energy Jie Ťien-ming, který je poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality.

„Nastaly výrazné změny v produkci a v aktivitách emitenta, nepodařilo se získat finanční prostředky v požadované částce a (emitent) není schopen splatit včas jistinu a úroky (z dluhopisů),” uvádí se v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách šanghajského clearingového domu.

CEFC Shanghai varovala již 14. května, že si není jistá, zda bude schopna splatit své krátkodobé dluhopisy se splatností 270 dní. Jako důvod uvedla tlak na své aktivity.

CEFC Shanghai je další z řady společností v Číně, které nejsou schopny splácet svůj dluh kvůli zásahu státu vůči finančním rizikům. Banka Standard Chartered nedávno upozornila, že letos nesplatilo své dluhopisy už devět čínských firem, z toho osm soukromých, a celková hodnota nesplacené částky se meziročně zvýšila o 32 procenta.

Banka také varovala, že tento počet dál poroste, protože kvůli tlaku regulačních orgánů na omezení financování investic prostřednictvím úvěrů je nyní pro firmy obtížné své dluhy refinancovat. Investoři jsou také čím dál vybíravější v tom, komu půjčí.

J sesadila vedení CEFC Europe v čele s Tvrdíkem

Společnost byla v posledních dvou letech vysoce závislá na prodeji dluhopisů pro potřeby financování. Náklady na úvěry však od zahájení vyšetřování šéfa celé skupiny prudce vzrostly a firmě se prakticky uzavřel přístup na dluhopisové trhy. Dvě nabídky dluhopisů v poslední době zůstaly bez odezvy, upozornila agentura Bloomberg.

Minulý týden se vyostřily problémy CEFC Europe působící v Česku. Protože její čínská matka CEFC China Energy nezaplatila pohledávku 450 miliónů eur (asi 11,5 miliardy korun) vůči J Private Investments, ta přebrala výkon akcionářských práv v  CEFC Europe. Odvolala její představenstvo včetně Jaroslava Tvrdíka, který evropské aktivity CEFC řídil, a dosadila krizový management.

Tvrdík sliboval, že k zaplacení dluhu dojde ještě v pátek, později řekl, že ho nový majitel CEFC, CITIC Group, úmyslně nezaplatil, protože došlo ke spornému předčasnému zesplatnění a nepřátelskému převzetí firmy.

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Výběr článků

Načítám