Hlavní obsah

Soud v USA otevřel cestu k legalizaci sportovního sázení. Akcie herních firem rostou

Novinky, tov

Akcie kasin, herních a sázkových firem v USA i Velké Británii výrazně rostou poté, co Nejvyšší soud Spojených států v pondělí otevřel jednotlivým americkým státům možnost legalizovat sportovní sázky. Ve Spojených státech se dosud smělo legálně sázet na sportovní výsledky pouze v Nevadě a v omezené míře ve státech Delaware, Montana a Oregon.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Lidé sledují kurzy sportovních sázek v kasinu v Las Vegas

Článek

Nejvyšší soud USA potvrdil rozhodnutí soudu v New Jersey z roku 2014, kterým nižší soud povolil sportovní sázky v tamních kasinech a na dostizích. Zároveň zrušil federální zákon z roku 1992 zakazující sportovní sázení ve většině amerických států.

Zpráva podpořila akcie sázkových společností, kasin a dodavatelů herních systémů. Například akcie herní a sázkařské firmy Scientific Games rostly o 11,6 procenta, informovala agentura Reuters. O víc než čtyři procenta posílily akcie výrobce herních automatů a herních technologií International Game Technology.  Akcie britské firmy William Hill, která provozuje sportovní sázky v Nevadě, rostly na burze v Londýně o více než deset procent. Deník Guardian napsal, že britské sázkové firmy díky rozhodnutí zvýšily tržní hodnotu o 1,5 miliardy liber (43 miliard korun).

V USA se doposud smělo sázet na sportovní výsledky pouze v Nevadě, kde se nachází vyhlášené centrum hazardu Las Vegas, a v omezené míře i ve státech Delaware, Montana a Oregon.

Miliardy v nelegálních sázkách

Šest států včetně New Jersey, který soudní spor inicioval, umožnilo kasinům přijímat sportovní sázky už po rozhodnutí nižších soudů v roce 2014. Dalších 12 států má podobnou legislativu už připravenou, uvedl server CNN.

Na nelegální sportovní sázky lidé nyní v USA ročně vynaloží miliardy dolarů. Sázet mohou například přes internet u zahraničních firem. Řada amerických států proto v sázení na sport vidí potenciálně významný zdroj daňových příjmů.

Legalizaci sportovního sázení se bránily velké americké sportovní svazy, jako je Národní fotbalová liga (NFL) a baseballová liga Major League Baseball. Argumentovaly, že utrpí čistota sportu, protože bude větší tlak na podplácení rozhodčích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám