Hlavní obsah

Společník zkrachovalé tiskárny si u Evropské komise stěžuje na dotace. Jde prý o dumping

Novinky, bož

Společník zkrachovalé Východočeské tiskárny Petr Fryč oficiální stížnost k Evropské komisi (EK) na dotace, které měly poskytnout neoprávněnou výhodu jeho konkurentům. O stížnosti ve čtvrtek informoval spolek Libertariánský institut, který Fryče zastupuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Fryč již dříve uvedl, že dotace „zcela rozvrátily polygrafický průmysl“, který se  se v letech 1994 až 2004 „rozvíjel nesmírně dynamickým způsobem“.

Stížnost vyčítá České republice porušení pravidel pro státní podporu při realizaci Operačního programu Podnikání a inovace.

„Zároveň v této stížnosti Evropskou komisi vyzýváme, aby s Českou republikou zahájila řízení o vrácení tří miliard eur a zajistila vrácení všech přidělených dotací jejich příjemci,” napsal Libertariánský institut.

„Všichni se tváří, že v EU žijeme v tržním hospodářství, přitom stát dotacemi rozhoduje o bytí, či nebytí prakticky každého hospodářského subjektu. K prosperitě už, bohužel, nevede tvrdá práce a schopnosti, ale možnost čerpat dotace,” komentoval stížnost ředitel Libertariánského institutu Roman Kríž.

„To by se mělo změnit, pokud EU nechce zkrachovat jako bývalý sovětský blok," dodal.

Rozdíl v cenách

Fryč v souvislosti s dumpingem hovoří o cenovém dumpingu. „Pokud jsem z každé vydělané koruny musel počítat třicet haléřů na splátky úvěrů, tak oni nemuseli. Než se rozjely dotační programy, ve férové soutěži s ostatními tiskárnami byly cenové rozdíly mezi třemi a pěti procenty,“ řekl Novinkám.

„Dotované tiskárny, které dostaly peníze darem, nebyly zatíženy splátkami, přišly s cenovým dumpingem. Tímto dumpingem odrovnaly nedotované tiskárny. Rozdíly v cenách najednou byly třicet procent,“ dodal Fryč.

Podle Fryče si navíc nové tiskárny nevydělají na nové stroje a nevytvářejí žádný kapitál. „Pokud skončí dotace, těmto podnikům dožije generace strojů a nové si nebudou mít z čeho koupit,“ domnívá se.

Fryč již dříve podal soukromoprávní žalobu na ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám