Hlavní obsah

Taxikáři odložili protest proti Uberu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Taxikáři po jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) odložili protest kvůli nespokojenosti s memorandem mezi vládou a společností Uber. Babiš vyzve Uber, aby memorandum dodržoval. Taxikáři tvrdí, že Uber údajně neplní pravidlo o předem stanovené ceně za přepravu. Po jednání to řekl mluvčí Sdružení českých taxikářů (SČT) Lukáš Pelikán.

Foto: Novinky

Taxikáři zatím protesty odložili.

Článek

Ačkoliv Pelikán hovoří o tom, že SČT vadí nedodržování memoranda, podle facebookového profilu organizace taxikáři nesouhlasí se samotnou existencí memoranda.

Podle Pelikána Uber nedodržuje jeden bod memoranda. „I v aplikaci Uberu jako zákazník ve chvíli, kdy si objednáváte, máte napsáno upozornění, že cena se může lišit,” uvedl.

Foto: SČT

„Pokud chcete provozovat přepravu podle zákona, musíte mít ve vozidle taxametr a na střeše tu lampičku. Nebo musíte mít předem stanovenou cenu. Pokud Uber bude splňovat jedno nebo druhé, tak bude plnit zákon,” prohlásil po jednání náměstek ministra průmyslu a obchodu Ondřej Malý s tím, že neví, zda Uber pravidla dodržuje, ale vláda firmu vyzve, aby postupovala podle zákona.

Aplikace původně před jízdou ukazovala cenové rozpětí. V březnu však společnost oznámila, že nově bude ve své přepravní aplikaci v Praze a Bratislavě ještě před objednáním jízdy ukazovat přesnou cenu. [celá zpráva]

Uber bude podnikat v Česku

Zástupci vlády a společnosti Uber v pondělí podepsali společné memorandum. V něm se společnost zavazuje mimo jiné ke zřízení živnostenského oprávnění a že její řidiči splní podmínky pro běžné taxikáře. [celá zpráva]

Soudní dvůr Evropské unie již loni v prosinci rozhodl, že Uber poskytuje přepravní služby, a členské státy ho tedy mohou regulovat jako tradiční taxislužbu, kterou si země regulují samy. Uber argumentuje, že je technologická společnost. Pro ty v EU platí volný pohyb služeb.

Uberu a digitální ekonomiky se v minulosti opakovaně zastala Evropská komise (EK). V dubnu 2014 místopředsedkyně Neelie Kroesová kritizovala rozhodnutí bruselského soudu zakázat službu UberX. Ve svém stanovisku pak komise vyzvala členské státy, aby zvážily zmírnění restrikcí včetně požadavků na licencování.

Reklama

Výběr článků

Načítám