Hlavní obsah

Nikola Motor žaluje Teslu o více než 42 miliard

Americký výrobce nákladních vozů s alternativním pohonem Nikola Motor podal patentovou žalobu na výrobce elektromobilů Tesla. Tvrdí, že společnost Tesla ve svém modelu tahače Semi okopírovala několik jeho patentově chráněných designových prvků, a požaduje odškodné přes dvě miliardy dolarů (42,4 miliardy korun).

Foto: Tesla

Tesla Semi

Článek

Zakladatel a generální ředitel automobilky Tesla Elon Musk představil prototyp nového elektrického tahače Semi loni v listopadu, výrobu plánuje spustit v příštím roce.

Společnost Nikola Motor, založená před čtyřmi lety, tvrdí, že automobil Semi kopíruje několik designových prvků hybridního vozu Nikola One, který firma představila již v roce 2016. Ten je poháněn kombinací elektřiny a vodíku. Firma dopisem vyzvala Teslu, aby s představením semi vyčkala, dokud se patentový spor nevyřeší. Odpovědi se ale nedočkala, proto se obrátila na soud, uvedla agentura Bloomberg.

„Nikola odhaduje, že újma, kterou jí Tesla porušením patentů způsobila, přesahuje dvě miliardy dolarů," uvedla firma v soudních dokumentech. Tesla obvinění odmítla a žalobu označila za neopodstatněnou.

Obě společnosti odvozují svůj název od vynálezce srbského původu Nikoly Tesly. Ten pobýval v letech 1936–1937 i v tehdejším Československu, proslavil se ale až po odchodu do USA, kde spolupracoval a později i soupeřil s Thomasem Alvou Edisonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám