Hlavní obsah

Palma de Mallorca zakáže od července pronájem bytů turistům

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní město španělského souostroví Baleár Palma de Mallorca jako první město ve Španělsku úplně zakáže pronájem bytů turistům. Chce tak chránit klid místních, který narušil rozmach služeb typu Airbnb. Turistům bude možné pronajímat jen rodinné domky či chaty, informoval v úterý server El País.

Foto: Profimedia.cz

Palma de Mallorca

Článek

Zákaz pronajímat byty turistům zavede Palma de Mallorca od letošního července. Podle španělského listu jde o průkopnické rozhodnutí samosprávy. Vyšlo z analýzy, podle které se nabídka bytů turistům ve městě zvedla mezi lety 2015 a 2017 o polovinu, na 20 000, z nich přitom pouhých 645 mělo potřebná povolení.

Baleárské ostrovy, podobně jako třeba katalánská metropole Barcelona, dříve pokutovaly společnosti jako Airbnb nebo TripAdvisor za to, že dělají reklamu nebo přímo zprostředkovávají nelegální ubytování.

Rozmach sdíleného ubytování vadí značné části místních obyvatel. Stěžují si například na to, že turisté jsou v pronajatých bytech hluční a vracejí se ze zábavy pozdě v noci. Turistický ruch sice přináší peníze, podle některých ale v mnoha lokalitách přerostl přes hlavu. V Barceloně se v posledních letech objevily i útoky na turistické autobusy. [celá zpráva]

Palma de Mallorca už loni schválila omezení pronájmu bytů turistům, jednotlivé městské části ale mohly samy rozhodnout, zda je povolí, či nikoli. Nyní omezení začne platit pro celé město „na ochranu trvale bydlících“, jak to popsal starosta Antoni Noguera.

Pronajímat turistům bude ve městě možné jen samostatně stojící rodinné domky či chatky, další variantou ubytování pak zůstávají klasické hotely.

Reklama

Výběr článků

Načítám