Hlavní obsah

Španělští anarchisté táhnou proti turistům

Právo, mcm

Když se maskovaní členové španělské anarchistické skupiny Arran nahrnuli k autobusu s britskými turisty, mysleli si mnozí, že se uprostřed Barcelony stali terčem vražedné akce islamistů. Pak si podle listu The Independent opravdu oddechli, když maskovaní útočníci jen prořezali pneumatiky busu a nastříkali na okna hesla proti masové turistice.

Foto: Profimedia.cz

Muž prochází kolem nápisu Tourist Go Home (Turisté jděte domů) ve španělském Oviedu.

Článek

Anarchisté přitom tvrdí, že to byl protest proti zmíněné formě cestovního ruchu. „Masová turistika zabíjí obytné části měst, ničí území a odsuzuje dělnickou třídu k bídě,“ hlásá video, které anarchisté nyní šíří.

Skupina Arran navíc hrozí dalšími akcemi po útocích na Mallorce a v Barceloně, takže jejími aktivitami se už začala zabývat policie. Úřady ujistily, že proti Arranu zasáhnou.

Vinna i místní správa

„Tuto situaci nebudeme tolerovat už ani den. Menšina nemůže zničit desetiletí významnosti našeho turistického průmyslu, který je nejkonkurenceschopnější na světě,“ nechal se slyšet španělský ministr pro turistiku Álvaro Nadal. „Odsuzujeme útok na turistický autobus. Protesty kvůli turistice by neměly nikdy znamenat zastrašování lidí,“ ujistila na Twitteru starostka Barcelony Ada Colauová.

Slova politiků přišla až po několika akcích Arranu. Ten podle listu The Evening Standard nedávno rozbíjel okna pětihvězdičkových hotelů a prořezával pneumatiky kol pronajímaných turistům v katalánském hlavním městě Barceloně.

Místní správa nevzala vážně problém přeplněnosti hlavních center turismu ve Španělsku
Noel Josephides, šéf britské asociace pro cestovní ruch

Odnož Arranu na Mallorce se prohnala přes přímořské restaurace i zakotvené jachty. Při protestu použili anarchisté dýmovnice a transparenty s nápisy „Turistika zabíjí Mallorku“. Na svém twitterovém účtu pak skupina oznámila, že chce „zastavit masovou turistiku, která ničí Mallorku a odsuzuje pracující třídu Katalánska k bídě“.

Obavy budí i nedávná výzva aktivistů ze severošpanělského San Sebastianu k demonstracím. Je totiž riziko, že násilnosti známé z Barcelony a Mallorky by se mohly přelít i tam. Laura Floresová, jedna z vůdců Arranu, ostatně britskému deníku The Times řekla: „Nemůžeme vyloučit další útoky. Byly v minulosti a bude jich v budoucnu ještě víc.“

Noel Josephides, šéf britské asociace pro cestovní ruch (ABTA), vyjádřil znepokojení nad těmito pohrůžkami, a zejména nad tím, že by vše mohla provázet „nebezpečná taktika, která by se ale neměla objevovat“. Zároveň ale dodal: „Důvod, proč se vše děje, je ten, že místní správa nevzala vážně problém přeplněnosti hlavních center turismu ve Španělsku.“

Skupina Arran vznikla v roce 2012 a od té doby se rozšířila do různých míst Španělska. Hlásá nezávislost Katalánska a feminismus, jakož i „konec kapitalismu a globální nespravedlnosti“. Na to konto získala podporu krajně levicových stran ve Španělsku, ale i nespokojených místních obyvatel.

Vzdor vůči trhu

Její odpor míří zejména proti firmám jako je Airbnb, která umožňuje jednoduchý nájem ubytování v bytech a apartmánech oblíbených turistických destinací. Arran takové firmy obviňuje, že zvýšeným přísunem turistů vylučují místní lidi z trhu s nemovitostmi. Byty i domy totiž skupují ti, kdo na to mají, a pak je pronajímají turistům.

Zastánci Arranu tvrdí, že jeho akce nejsou projevem „turistofobie“, čili extrémního strachu z cizích návštěvníků. Skupina podle nich jen vzdoruje trhu, který „vydělává na společných statcích, jako je přírodní a společenské prostředí, aniž by něco vracel“. „Je to všeobecné hnutí občanů proti nekontrolovanému a dravému turistickému modelu,“ napsal na Twitteru jeden ze zastánců Arranu. Jeho pobočka na Mallorce zase tvrdí: „Turistika skrývá příliš mnoho soukromých zájmů, které nejsou zájmem většiny.“

Podobné projevy nespokojenosti s masovou turistikou se v poslední době objevily i v italských Benátkách. Místní lidé žádali při několikatisícové demonstraci radikální kroky, které by omezily „přelidnění“ způsobené turisty.

Anketa

Vnímáte množství turistů ve svém kraji jako problém?
Ano
28,1 %
Ne
61,8 %
V zásadě ne, ale jistou regulaci bych uvítal/uvítala
10,1 %
Celkem hlasovalo 1127 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám